În perioada 1-6 aprilie, la Liceul Special Moldova din Târgu Frumos are loc un concurs național de șah pentru elevii cu dizabilități de vedere, „Memorialul Francisc Cori”.
Festivitatea de deschidere a avut loc marți, 2 aprilie.
Au fost invitați președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Tupiluș Tudorel, însoțit de Dima Mihai și Pribeanu Dacian, membri ai asociației, președintele Asociației Nevăzătorilor – Filiala Iași, Oana Mocanu, președintele Federației Mondiale de Șah în Școli, Vlad Ungureanu, referentul sportiv al Asociației de Nevăzători din România, Vanda Silviu, președintele organizației Pionii Regelui, Alexandru Stegariu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai Consiliului Județean Iași.
În concurs participa elevi cu dizabilități de vedere de la Şcoala pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Liceul pentru Deficienţi de Vedere „Sfânta Maria” Arad, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Buzău, Liceul Teoretic Iris Timişoara, Liceul Special Moldova Târgu Frumos, Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” București.
Cu o istorie de peste 40 de ani, “Memorialul Francisc Cori” , concurs adresat tuturor elevilor cu dizabilități vizuale din țară, pasionați de acest sport, este găzduit anul acesta de Liceul Special “Moldova” din Târgu Frumos. Competiția presupune 6 runde de șah, desfășurate pe parcursul a 2 zile, precum și o secțiune de blitz, denumită și „șah rapid/ șah fulger”, în sistem de joc elvețian, cu criterii de departajare: Buchholz mediu, Buchholz, Sonneborn, arbitrate de domnul Florin Jidanu, profesor la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Buzău. De asemenea, în cadrul concursului, pentru elevii interesați, exista cursuri de dezvoltare personală, de educație financiară, de inițiere în șah și de promovare a fotbalului pentru nevăzători, ultima activitate desfășurându-se în parteneriat cu Federația Română de Fotbal.
Joi, 4 aprilie, la ora 15.00, va avea loc festivitatea de premiere, la Pensiunea Rami, în cadrul căreia le vor fi recunoscute meritele elevilor cu deficiențe de vedere care au dat dovadă de perseverență și pasiune pentru acest „sport al minții”.
Vineri, 5 aprilie, se va organiza o excursie, ce va cuprinde în itinerariu Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, Cetatea Neamțului și Stațiunea Durău.
Acest proiect a putut fi realizat doar cu ajutorul sponsorilor noștri: Asociația Nevăzătorilor din România, Ideas Funding Pack SRL, reprezentat de Ovidiu Tuduruță, Trif Med Therapy, reprezentat de Trifina Vasile, Asociația Profesională “Bastonul Alb Moldova” Târgu Frumos, Pleșcan Alin, profesor de kinetoterapie și Sindicatul Învățământ “Spiru Haret” Iași.