1.3 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Conferinta de presa despre proiectul de reabilitare a parcului “Pestisorul”. VIDEO

 

Astazi, 3 decembrie 2012, incepand cu ora 12.00, la Sala de Festivitati a Primariei Municipiului Pascani, a a vut loc lansarea proiectului “Amenjare parc in Municipiul Pascani”.

Cu aceasta ocazie a fost organizata o conferinta la care au participat autoritatile locale, cetateni ai Pascaniului, reprezentanti ai firmei ce implementeaza proiectul si mass-media locala.

Deschiderea a fost tinuta de catre primarul Dumitru Pantazi, dupa care administratorul public, Gica Zanet a prezentat proiectul. A urmat prezentarea detaliilor tehnice ale proiectului de catre arhitectul Alexandru Tofan. La final au avut loc dezbateri si discutii libere cu participantii.

Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, prin Axa 1 Regio-Program Operatinal Regional “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor poli urbani de crestere”, domeniul major de interventie 1.1, “Planul integrare de dezvoltare urbana”, sub-domeniul “Centre Urbane”, dupa cum urmeaza: FEDR 80,35%, Bugetul National 17,65% si Bugetul Local 2%.

Amenjarea Parc in Municipiul Pascani are o valoare totala de 4.359.244,72 lei din care, 2.260.648,54 lei sunt bani de la Uniunea Europeana, 2.260.648,03 lei bani proveniti de la Guvernul Romaniei iar 1.602.013,15 bani de la Bugetul Local al municipiului Pascani.

Obiectivul general al proiectului este acela de reabilitare si dezvoltare a zonelor verzi din zona de actiune urbana a municipiului Pascani cu implicatia asupra diminuarii disparitatilor de accesibilitate si interconectivitate intre zona vale si cea de deal ale municipiului pana in 2015, contribuind astfel la imbunatatirea gradului de atractivitate a Regiunii Nord-Est, la cresterea calitatii vietii si la crearea de noi locuri de munca.

Obiectivul specific este acela de amenajare a parcului central afla in zona de actiune urbana (parc municipal) pentru imbunatatirea conditiilor de viata pentru cetateni inclusiv reabilitarea a 9500mp alei pietonale si a 250 mp scari, pe parcursul a 18 luni.

Astfel, vor fi amenajate doua fantani arteziene prin reconstruirea partiala a fantanii existente si realizarea unei fantani arteziene noi dar si realizarea unei fantani in cascade succesive.

Terenul din zona va fi amenjat si el. Va fi construit un teren cu loc de joaca pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, 9 si 12 ani dar si teren pentru odihna persoanelor in varsta sau a persoanelor ce insotesc copii. Va fi amenjat si un teren pentru diverse activitati sportive, el putand fi adaptat pentru practicarea unor sporturi cu racheta precum tenisul de camp sau badmintonul dar si un teren pentru skateboard, perimetrul terenului va fi limitat de borduri joase pentru a minimaliza posibilitatea unor impiedicari si caderi a practicantilor.

Tot in aceasta zona vor fi amenajate zone cu gazon si stanci decorative, lucrari de asternere de strat de sol fertile pentru zonele cu terenuri degradate. Aleile pietonale si scarile de acces vor fi reabilitate deasemenea vor fi amenjate alei si scari pietonale noi.

Locurile de repaus create vor fi dotate cu mobilier urban cum sunt banci si cosuri de gunoi, stalpi de iluminat cu celule fotovoltaice, grupuri sanitare-cabine ecologice.

Amenajarile peisagere reprezinta si ele un punct al proiectului. Se va respecta specificul florei locale si se vor efectua masuri de protectie contra eroziunii solurilor, prin plantari de peluze verzi, cu arbusti si arbori selectati special pentru caracteristicile lor de stabilizatori ai solurilor degradate si erodate. Ca vegetatie s-au propus atat foioase cat si conifere care asigura pe tot parcursul anului un dinamis in coloristica.

Ca si rezultate anticipate mentionam, 3,85 ha de parc amenajat si reabilitat, 9500 mp alei pietenoale reabilitate, 250 mp scari reabilitate, 3 fantani arteziene amenajate. Dotarea parcului central cu 90 banci, 100 cosuri gunoi, 4 pichete fixe incendiu, 40 stalpi iluminat cu celule fotovoltaice, 4 totemuri, 2 grupuri sanitare ecologice, 2 tobogane pentru copii 3-6 ani, 2 mese si banci pentru copii 3-6 ani, 1 nisipar pentru copii 3-6 ani, 1 balansoar rotativ pentru copii 3-6 ani, 1tob+scranciob+funie pentru copii 7-10 ani, 2 balansoare rotative pentru copii 7-10 ani, 1 swingball pentru copii 11-13 ani si 2 panouri basket adolescenti.

Recomandări