Municipiul Pașcani are patru cămine culturale iar administrația locală nu știe ce sa faca cu ele. Doua dintre ele au fost reabilitate dar nu prea sunt folosite, unul este in paragina iar altul a fost dat in administrarea unei scoli.In bugetul local nu este nici un leu alocat pentru întreținerea lor, nici măcar pentru plata utilităților si nu este nici un angajat care sa le administreze sau măcar sa facă curățenie.
Lăsate la voia intamplarii, clădirile au început sa se degradeze chiar dacă au fost reabilitate.
Spre exemplu, căminul din suburbia Lunca Pașcani este plin de mucegai si excremente de șoareci si șobolani. Încăperile au fost napadite de pânză de păianjen iar curtea este plina de bălării. Mirosul de umezeala si imbacseala dar si urmele siroaielor de apa care au curs pe tavane si pereți te face sa crezi ca ai intrat intr-o clădire veche, dar nu este asa. Reprezentanții Primăriei au descoperit aceasta situație din întâmplare, acum câteva zile, când au venit sa împartă pubele pentru colectare selectiva. Nimeni nu a mai intrat in clădire de aproape un an de zile, de când au fost recepționate ultimele lucrări de reabilitare a clădirii.
In loc sa facă curățenie, reprezentanții Primăriei au chemat presa pentru a da vina pe cei care au renovat clădirea si pe membrii comisiei de receptie. Declarațiile au fost făcute in cadrul conferinței săptămânale de presa susținută chiar la intrarea in căminul cultural. Edilul a spus ca vor fi necesare alte lucrări de reparații, de aceasta data de la bugetul local, cel mai probabil, anul viitor.
Căminul cultural de la Lunca Pașcani are numeroase spații amenajate si dotate, dar nefolosite. O sala de evenimente, una de spectacole si alte câteva mai mici pentru diferite activități, precum si grupuri sanitare si cabine tehnice sau pentru vestiare.
Nici unul nu este folosit pentru ca adminsitratia locală nu a reușit sa rezolve branșarea la curentul electric. Clădirea are si rețele de gaz metan dar este neincalzita pe timpul iernii.
Primarul, Marius Pintilie, a recunoscut ca nu știe ce sa facă cu aceste spații si a spus ca așteaptă sugestii de la cetățeni. O varianta ar fi sa fie dat in adminsitratia scolii, cum s-a întâmplat cu căminul de la Gastesti sau sa fie concesionat unor societăți private, dacă vor fi solicitări.
Căminul Cultural din Lunca Pașcani a intrat in renovare in anul 2014. Lucrările au fost executate de Compania Națională de Investiții, iar recepția a fost făcută de reprezentanții guvernului in septembrie 2018. Din procesul verbal de recepție, reiese ca nu au fost constatate probleme si ca au fost respectate prevederile din proiectul de execuție si din autorizații.
Acum, Primăria urmează sa stabileasca dacă va solicita o expertiza a lucrărilor sau isi va asuma responsabilitatea că mucegaiul si infiltrațiile au apărut din cauza lipsei de întreținere a cladirii.
In aceeași situație se afla si căminul cultural de la Blagesti, susține viceprimarul. Si aici clădirea a fost reabilitata acum câțiva ani de zile dar spațiile se degradează pentru ca nu sunt folosite, încălzite si întreținute. Căminul cultural din suburbia Sodomeni arata si mai rau. Pentru ca acolo nu au fost făcute investiții, clădirea nu mai poate fi folosita.
Menționăm ca pentru renovarea căminului de la Lunca Pașcani au fost cheltuiți peste 1,6 milioane de lei, din care aproape 230.000 lei de la bugetul local iar restul din fonduri guvernamentale. De asemenea, au mai fost cheltuiți peste 311.000 lei de la bugetul local pentru lucrari si amenajări exterioare.
Caminul Cultural de la Lunca a fost construit in anii ‘70, de catre muncitorii fostei societati Remar si cu resursele firmei.