Protecția naturală pentru toate vasele organismului uman, inclusiv cele din creier, ori din inimă, se numește colesterol bun, HDL colesterol. Îl produce ficatul, dacă ne mișcăm.
De aceea, mișcarea înseamnă cel mai bun medicament pentru vasele de sânge. Îl producem și cu ajutorul grăsimilor din pește. Detalii la Doctor de bine.
HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite sau caramelizate.
Acestea se duc din farfurie direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa-numite pro-oxidante.
Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Iată ce se întâmplă în intestin:
Dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanți pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL. Când îl sintetizează acolo – pac! De aceea contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă o grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie. Zahărul caramelizat adică – ăsta e mai periculos dacât zaharul ca atare”.
Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.
La această formare proastă am particupat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesteroul bun, HDL colesterol și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele numite artere.