Consilierul local Marius Pintilie se va afla ,din nou, in fata unei instate de judecata, pentru conflict de interese. De acesta data la Secţia de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – vezi aici.
Joi 7 noiembrie 2019 este programat primul termen al procesului in urma cererii de recurs formulata de Agentia Nationala de Integritate. Inspectorii ANI au contestat hotararea judecatorilor Curtii de Apel Iasi prin care a fost anulat raportul de evaluare intocmit in anul 2016 prin care alesul local a fost gasit „în situaţie de incompatibilitate şi în conflict de interese de natura administrativă şi penală cu funcţia de consilier local.”
Actiunea de recurs a fost inaintata de Agenţia Naţională de Integritate, în iulie 2017. De atunci, dosarul a fost în procedura prealabilă. Inspectorii de integritate au cerut casarea hotărârii Curţii de Apel Iaşi, din martie 2017 prin care a fost admisa contestaţia consilierului local.
Conform raportului de evalaure 39851/S/II/29.10.2015 , unele dintre societăţile unde Marius Pintilie este acţionar ar fi încheiat mai multe contracte cu instituţii din subordinea Consiliului Local, în perioada 2012 – 2016, în primul mandat de consilier local, în valoare totală de peste 1,8 milioane de lei.
De cealaltă parte, consilierul pascanean a susţinut, tot timpul, că societăţile sale nu ar fi avut nici un contract încheiat cu instituţii publice din subordinea Consiliului Local şi că acele cumpărături, verificate de ANI, ar fi fost făcute direct din magazinele sale fără nici o înţelegere prealabilă.
Totuşi, cele mai mari plati au fost făcute după recepţia facturilor, conform documentelor care au stat la baza raportului. Asta însemna ca reprezentanţii instituţiilor au luat sau au primit produsele fără să le plătească la casă, au ieşit cu ele din magazin sau au fost transportate direct la şcoli şi grădiniţe iar facturile au fost achitate, mai târziu, ceea ce implică în mod evident acordul administratorilor.
Mai mult, toate achiziţiile au fost făcute fără nici o procedură, licitaţie sau încredinţare directă.
Într-un caz similar, tot fără contracte, un alt ales local a fost găsit incompatibil la Târgu Neamţ. Este vorba despre consilierul local Mihaela Marian, care a furnizat Primăriei şi instituţiilor subordonate produse în valoare de 43.934 lei.
Procesul ar putea dura pana in preajma alegerilor locale de anul viitor sau chiar dupa. Daca ICCJ va da câştig de cauză Agenţiei de Integritate, consilierul pascanean nu va mai putea ocupa o funcţie sau demnitate publica timp de trei ani de zile.