4.8 C
Paşcani
joi, ianuarie 2, 2025

Consilierii au aprobat cea mai mare investiţie din judeţ. Peste 25 milioane de euro pentru Paşcani. Finantarea nu ar fi fost posibila daca demersurile anti ApaVital, initiate de Marius Pintilie, ar fi avut succes

Legislativul păşcănean a aprobat, în şedinţa de joi, valoarea lucrărilor, Studiul de Fezabilitate şi indicatorii tehnico – economici pentru cea mai mare investiţie publică din judeţul Iaşi, pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.

Este vorba despre un proiect de aproape 428 milioane de Euro, fără TVA, pentru 47 de localităţi din judeţ. Municipiul Paşcani va beneficia de investiţii de 25 de milioane de euro, din care 20 de milioane de Euro din fonduri comunitare, de la Bugetul de Stat peste 3 milioane de euro iar Apa Vital va participa cu peste 1,5 milioane de euro, 6% din valoarea investiţiei.
Toţi consilierii locali prezenţi au aprobat documentele, Pascaniul fiind a cincea localitate care a dat undă verde demarării procedurilor de licitaţie.

Apavital si primarul Pantazi, promotorii investitiei

Principalul merit îl are operatorul regional de apă ApaVital, societate care a accesat acesta finanţare. Este printre cele mai mari proiecte de investiţii în apă şi canalizare din ţară. În cursul zilei de miercuri, finanţatorii europeni şi-au dat acordul ca proiectul este finantabil şi bancabil, în urma numeroaselor verificări. Anunţul a fost făcut chiar de directorul societăţii inginerul Mihail Dorus. El a explicat că este o investiţie pentru viitor, care nu ar fi putut să fie făcută din fondurile proprii decât în cca 100 de ani, având în vedere că bugetul anual pentru lucrări este de 3,5 până la 5 milioane de euro.

De asemenea primarul Dumitru Pantazi a iniţiat şi susţinut demersurile ca operatorul ieşean să preia serviciile de apă şi canalizare din Paşcani, tocmai pentru că reţelele să fie extinse şi modernizate cu fonduri europene. In anul 2014 proiectele de aderare la ARSACIS şi de delegare a serviciilor au fost aprobate de majoritatea consilierilor locali. Edilul municipiului a arătat că acum, investitiile de care va beneficia municipiul Paşcani au fost majorate de la 13 la 25 de milioane de euro, în principal prin extinderea reţelelor de canalizare.

De acesta dată şi consilierii din opoziţie au votat pentru realizarea acestor investiţii, după ce acum câţiva ani de zile,  unii dintre ei au militat pentru că ApaVital să plece de la Paşcani şi chiar au cerut organizarea unui referendum în acest sens, cu riscul pierderii finanţărilor europene pentru apă şi canalizare.

Pintilie,  interesat de trecut

Consilierul Marius Pintilie a solicitat lămuriri cu privire la întârzierea acestor investiţii, nu despre ce lucrări urmează să fie făcute. Primele discuţii pe acesta tema au avut loc în anul 2014 iar de atunci au fost făcute documentaţiile şi au fost obţinute aprobările necesare.

În replică primarul Dumitru Pantazi a precizat că nu este cazul de a fi căutaţi vinovaţi iar viceprimarul Gabriela Nedelcu a felicitat ApaVital pentru proiectul de investiţii.
De asemenea directorul societăţii, Mihail Dorus a explicat că din 2014 şi până acum, au fost necesare sute de aprobări de proiecte de hotărâre, de planse şi studii tehnice şi documente de finanţare. Greul de acum va începe, a atras atenţia managerul de la ApaVital, în realizarea lucrărilor şi aprobarea documentelor necesare până la finalizarea proiectului, timp de câţiva ani de zile. Pascaniul se afla pe lista priorităţilor iar lucrările vor începe din cartierul Aerodrom şi suburbia Gastesti.

Prima finantare- 9 mil euro, pierduta de primarul PNL Grigore Craciunescu

Administraţia locală a încercat să acceseze fonduri europene pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare încă din anul 2007 atunci când a aderat, pentru prima dată, la asociaţia judeţeană ARSACIS. În masterplanul de atunci municipiul era prins cu investiţii de cca 9 milioane de euro.

Banii au fost pierduţi după ce în anul 2009, pe timpul primarului PNL Grigore Craciunescu, nu a fost  aprobata delegarea serviciilor de apă şi canalizare iar Pascaniul a ieşit din asociaţia judeţeană.

Cinci ani mai târziu, în mai 2014, în urma demersurilor făcute de primarul Dumitru Pantazi, Pascaniul adera, din nou, la asociaţia ARSACIS şi deleagă serviciile de apă şi canalizare operatorului ieşean, ApaVital.

 Finantarea nu ar fi fost posibila daca demersurile anti ApaVital, initiate de Marius Pintilie, ar fi avut succes

În noiembrie 2014, din motive electorale, dar şi pe fondul unor nemulţumiri în rândul cetăţenilor, acelaşi Consiliu Local, aprobă anularea hotărârii de delegare a serviciilor. La acea vreme, doar consilierii Dorin Nechifor şi Neculai Enea, de la PNL s-au opus renunţării la investiţii. Hotărârile au fost anulate în iunie 2015, de acesta dată din raţiuni pragmatice şi a problemelor cu furnizarea apei, iar ApaVital a rămas operator la Paşcani.

Drept urmare, acum, municipiul poate beneficia de cele peste 25 milioane de euro investiţii din fonduri europene.

De atunci, Marius Pintilie, alături de unii consilieri liberali au încercat să organizeze un referendum anti Apavital, ultimul demers în acest sens fiind respins  în februarie 2017, de Consiliul Local.

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...