luni, mai 26, 2025
11.7 C
Paşcani
Login

Consilierii nemulţumiţi de conducerea de la RAGCL. Ar trebui să îsi dea demisia?

ca ragcl

Consilierii păşcăneni sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de activitatea conducerii de la regia locală de termoficare. Asta după ce în ultima lună s-a închis de două ori furnizarea gazului şi prin urmare a căldurii şi apei calde pentru neachitarea facturilor.
Şedinţa de astăzi a început cu un raport de activitate al managerilor şi o prezentare a pregătirilor pentru sezonul rece. Din cele prezentare reiese că producţia de căldură prognozată va fi mai mică decât cea de anul trecut, din cauza debranşărilor iar problemele financiare din ce în ce mai mari. Conform datelor contabile datoriile către stat ar fi de 36,5 milioane de lei în cea mai mare parte pentru rambursarea creditului de la BERD garantat de Ministerul Finanţelor.
Directorul societăţii spune că acesta situaţie a fost moştenită de la fostele conduceri şi că în ultima perioada sau făcut eforturi pentru achitarea lor.
Consilierul Marius Pintilie a cerut managerilor un plan de salvare care să fie prezentat legislativului local pentru că situaţia este din ce în ce mai rea.
În acelaşi context s-a vorbit şi despre sumele pe care le are de încasat regia de la populaţie şi agenţi economici. Ar fi vorba despre 6 milioane de lei din care 2 ar fi deja prescrise. Unul dintre membrii Consiliului de Administratiei a spus că nu îşi asumă responsabilitatea acestor datorii pentru că au fost preluate de la fosta conducere şic a legislativul local ar fi tolerat asemenea practice.
Consilierii au luat foc când au văzut că cei care conduc RAGCL-ul fug de responsabilitate. Ei au cerut ca ei să îşi asume conducerea unităţii că într-o societate private şiş a găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor.
La fel de tranşant a fost edilul municipiului. El a spus că uni păşcăneni s-au obişnuit să nu îşi achite facturile pentru că aşa au fost învăţaţi de fostul primar Neculai Răţoi şi că aceste găuri au fost acoperite cu subvenţiile la căldură de la bugetul local şi de la Guvern.
Primarul a a mai spus că din bugetul local nu pot fi acoperite datoriile RAGCL-ului dar că trebuie găsită o soluţie pentru că au de suferit şi cei care îşi achita facturile la timp.
Tot astăzi consilierii au aflat că regia nu mai produce energie electrică la motorul de cogenerare de la CT5 pe motiv că nu este rentabil. Asta deşi costurile anuale cu energia electrică sunt estimate la peste 600.000 lei pe an.
Menţionăm că RAGCL Paşcani are în exploatare 11 centrale termice unde funcţionează 35 de cazane. La sistemul centralizat mai sunt branşate puţin peste 3500 de apartamente, majoritatea familiilor fiind din rândul celor cu venituri mici care nu îşi pot permite montarea de centrale de apartament.

Recomandări