2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Consilierii pascaneni au pierdut încă un proces cu ARSACIS şi ApaVital. Şi-au depăşit atribuţiile, nu au respectat legea

Administraţia din Paşcani pierde pe bandă rulantă procesele cu asociaţia şi operatorul judeţean de apă şi canalizare, pe motiv ca aleşii locali şi-au depăşit atribuţiile şi nu recunosc autoritatea ARSACIS. Judecătorii au confirmat anularea condiţiei impusă de consilierii păşcăneni prin care societatea de apă ar fi fost obligat să plătească la serviciile de epurare pentru o cantitate mai mare de apă decât cea facturata. Presupusa datorie a făcut subiectul unor dezbateri intense în spaţiul public iar consilierii au intervenit cu o obligaţie ilegală, în contractul dintre cele două societăţi.

În şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie 2016 consilierii locali au dat un vot emoţional, sub presiunea dezbaterilor publice de la acea vreme, privind serviciile de apă şi canalizare dar şi cele de epurare, în contextul unui conflict dintre fostul şi actualul operator de apă pe tema costurilor de epurare. Mai exact ei au completat hotărârea privind delegarea serviciilor cu obligaţia că ApaVital să achite către Prest Serv Apa SA Paşcani contravaloarea serviciilor de epurare a apelor uzate conform cantităţii înregistrate de contorul de la staţia de epurare nu doar cantitatea de apă facturată populaţiei şi genţilor economici. Propunerea a fost susţinută atât de primar şi consilierii de la putere cât şi de cei din opoziţie. Trei dintre ei s-au abţinut: Ioan Danu şi Eugen Chiriac de la PNL şi Benone Mihut de la PSD.

Iniţial, articolul de hotărâre impus de consilieri a fost anulat de Tribunalul Iaşi în urma acţiunii deschisă de Asociaţia Judeţeană ARSACIS. Hotărârea judecătoreasca a fost atacată de Consiliul Local Paşcani dar a rămas definitiva după ce instanta Curţii de Apel Iaşi a respins recursul. Aşadar administratia locală a mai pierdut un război cu ApaVital Iaşi. Din punct de vedere administrativ,  societatea nu mai are această obligaţie, litigiul comercial urmând să fie tranşat în instanţă, unde este deja deschisă o acţiune de PSA pentru o presupusă datorie de cca 3,5 milioane de lei.

În motivarea hotărârii, judecătorii magistraţii ieşeni clarifica din punct de vedere legal relaţia dintre asociaţia judeţeană ARSACIS, Municipiul Paşcani ca autoritate publica şi operatorul ieşean ApaVital.

Astfel Consiliul Local Paşcani şi-a depăşit atribuţiile ce îi revin conform legii, nefiind competent să reglementeze diferendele dintre cele două societăţi (PSA şi ApaVital) şi nici să ia decizii în materia serviciilor care au fost deja delegate. O poate face doar în cadrul asociatiei, în calitate de asociat prin reprezentantul delegat, împreună cu ceilalţi membri. Judecătorii au mai constatat că prin hotărârea a cărui articol a fost anulat consilierii păşcăneni au ignorat atât existent asociaţiei cât şi faptul că Municipiul Paşcani a aderat la acesta structura şi face parte din ea.

Cu acelaşi obiect şi societatea ApaVital a deschis o acţiune în instanţă dar care a fost respinsă tot la Tribunalul Iaşi. Hotărârea din prima instanţă, obţinută de operator a fost anulată în parte pe data de 28 noiembrie 2017 (doar articolul 1 privitor la plata serviciilor de epurare), în urma admiterii recursului formulat de operatorul ieşean. La rejudecarea cauzei judecătorii Curţii de Apel Iaşi au constatat că acţiunea a rămas fără obiect pe motiv că cerinţa impusă de consilierii păşcăneni fusese deja anulată la cererea asociaţiei judeţene.

Menţionăm că la Tribunalul Iaşi se judecă şi procesul deschis de ARSACIS împotriva Consiliului Local Paşcani, pentru anularea hotărârii prin care operatorul ieşean ar fi obligat să plătească o redevenţă la apă de 1,8 milioane de lei pe an, mai mult decât dublu faţă de suma încasată în acest sens de la păşcăneni din preţul apei. În acelaşi timp mai este în derulare încă un proces deschis de Primăria Paşcani, tot pentru plata redevenţei. Asociaţia a solicitat conexarea dosarelor, înainte de judecarea cauzei.

Recomandări