Sedinta de indata la Primaria Pascani, astazi de la ora 10.00. Legislativul local a fost convocat de 7 consilieri de la PNL, si PC pentru a aproba o hotarare cu privire la o solicitare mai veche din partea DNA. Mai exact consilierii au hotarat sa se constituie parte civila pentru recuperarea datoriilor societatii Agrocomplex SA Pascani catre Primaria Pascani Este vorba despre doua milioane de lei, asa cum apare in adresa trimisa de procurori.
Viceprimarul Vasile Axinte a sustinut ca proiectul initiat de consilierii liberali se suprapune cu un alt proiect aprobat vinerea trecuta atunci cand legislativul local a hotarat sa isi angajeze un avocat pentru ai reprezenta si pentru a stabili cu exactitate valoarea prejudiciului.
DIsctutiile contradictorii au continuat. Unii consilieri au atras atentia ca prejudiciul pretens este mai mic decat cel din actiunea deschisa de Primaria Pascani impotriva societatii in cauza. Mai mult exista deja un proces pe rol la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce Agrocomplex a obtinut o hotarare favorabila la Curtea de Apel Iasi.
De cealalta parte consilierii liberali au sustinut ca este importat ca hotararea sa fie aprobata pentru a da un raspuns la DNA iar sumele de recuperate pot fi modificate pe parcursul procesului.
In acelasi context consilierul Mihut Benone a atras atentia ca o hotarare pe aceeasi tema votata anul trecut nu a fost dusa la indeplinire de functionarii publici si ca toti consilierii locali ar trebui sa se acopere cu acte in acesta cauza, asa cum fac si cei din Primarie, pentru a nu fi trasi la la raspundere.
Pana la urma proiectul a fost votat in forma initiala. Au fost emotii, insa, la numararea voturilor pentru ca nimeni nu s-a obosit sa le numere. 13 consilieri au votat pentru iar viceprimarul Vasile Axinte s-a abtinut.
Mentionam ca in dosarul “Agrocomplex” sunt cercetati toti consilierii locali din mandatul 2004-2008, precum si o serie de functionari din Primarie. Asta deoarece in anul 2007 au aprobat o hotarare prin care societatea a fost scutita de la plata unei datorii de 15.000 lei si a penalitatilor aferente. Hotararea a fost atacata de prefect apoi anulata in instanta pe motiv ca datoria stearsa nu era fiscala ci una comerciala.
Ea nu a fost impusa din nou la plata, pana in anul 2008 motiv pentru care s-au adunat penalitati pana la suma de 2.5 milioane de lei. Plata a fost contestata iar judecatorii Curtii de Apel Iasi au admis ca datoria este prescrisa. Primaria a contestat hotararea la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acum societatea in cauza incearca sa anuleze hotararea prin care Primaria a intrat in posesia terenului pe motiv ca este ilegala, iar terenul ar apartine Ministerului Mediului.