Un consilier local din Paşcani sugerează că televiziunea BIT TV ar trebui să fie închisă şi să i se dea foc. Asta după ce jurnaliştii postului local au îndrăznit să arate faptul că doi dintre colegii sau de partid au ocupat în mod abuziv mai multe suprafeţe de teren din domeniul public, le folosesc fără plată şi au edificat construcţii fără autorizaţiile necesare. Este vorba de Claudiu Bodoasca, preşedintele Comisiei de Urbanism, cel care refuza cu încăpăţânare să discute în cadrul comisiei aceste probleme grave pentru a fi luate măsurile legale care se impun.
Bodoasca a postat pe Facebook următoarele rânduri: „i-aş sugera, aşa zisului ziarist, să închidă speluca, să arunce cheia și apoi să-i i dea foc deoarece numai presa imparțială nu se face în acea locație.”
Această reacţie este greu de înţeles în contextul în care vine din partea unui ales local, membru al unui partid liberal.
Consilierul păşcănean nu este la prima acţiune îndreptată împotriva jurnaliştilor care îl critică. El a trimis doua reclamaţii la CNA în urma cărora BIT TV a primit doua sancţiuni cu avertisment. De asemenea l-a dat în judecată pe autorul articolelor deranjante şi solicită despăgubiri morale de 20.000 lei.
Sancţiunile nu au confirmat motivele plângerilor ci au fost date pentru presupuse încălcări, minore, ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. Ultima dintre ele va fi atacată în instanţă.
Prima sesizare are ca obiect ştirea „Vot forţat de cetăţeni pentru continuarea investiţiilor”. Claudiu Bodoasca a reclamat faptul că l-ar fi ameninţat pe directorul RAGCL cu o plângere la DNA şi că votul consilierilor liberali nu ar fi fost forţat ce cetăţenii care au participat la şedinţa pentru aprobarea proiectului prin care ApaVital a primit acordul de a `folosi căminele termice ale RAGCL pentru a face racorduri la reţele de apă şi canalizare.
În realitate chiar din stenograma şedinţei reiese cum managerul RAGCL spune despre ameninţarea cu plângerea la DNA iar din într-o înregistrare audio cetăţenii povestesc cum au vorbit cu liderul PNL, Marius Pintilie pentru a-l convinge să voteze solicitarea operatorului ieşean.
În acest caz membrii CNA au apreciat că̆ „astfel cum sunt prezentate şi comentate cu voce-off acţiunile şi poziţiile oficiale ale reprezentanţilor partidului liberal în Consiliul local Paşcani acestea apar ca fiind unele contrare intereselor alegătorilor, de natură să̆ tergiverseze nejustificat condiţîi normale de viaţă ale cetăţenilor. Or, o informare împarţială şi cu bună̆-credinţă presupune obiectivitate şi echilibru al perspectivelor referitoare la un subiect sau eveniment, obiectivitate care nu rezultă̆ din conţinutul analizat, în condiţiile în care, în mod tendenţios, sunt aduse la cunoştânţa publicului aspecte privind activitatea consilierilor PNL ce nu au legătură evidentă cu evenimentul prezentat.”
În ce-a dea doua sesizare consilierul liberal a fost nemulţumit de ştirea, Spaţiul public, ocupat ilegal” în care se arata ca Nemtanu Constantin, cumnatul său, coleg de partid şi în Consiliul Local deţine fără contract o suprafaţă de teren din domeniul public al municipiului în piaţa Deal pe care a construit fără autorizaţie o extindere de magazin.
” În ştirea respectivă, la un moment dat, se menționează: nici Comisia de Urbanism nu a dat semne că ar fi interesată de acest subiect. Asta deoarece șeful comisie, Claudiu Bodoașcă, este chiar cumnatul consilierului în cauză, iar cei doi sunt colegi de partid și în Consiliul Local. Din felul în care a fost formulată știrea aceasta induce opiniei publice că subsemnatul, în calitatea mea de Președinte al Comisiei de Urbanism, aș avea competențe legale în ceea ce privește gestionarea domeniului public (…)”
În acesc caz CNA reţine altceva şi anume ca „evenimentele cu privire la care publicul era informat, au fost comentate şi prezentate dintr-o perspectivă̆ acuzatoare, lipsită̆ de împarţialitate şi bună̆-credinţă.”, deşi din conţinutul ştirii dar si a monitorizarii inspectorului, nu reies cele constatate de membrii consiliului.
Aşadar ştirile reclamate nu conţin informaţii incorecte sau neadevărate aşa cum reclamantul lasa să se înţeleagă, ci modul în care au fost prezentate ar contravine normelor stricte ale CNA.
Menţionăm că pe 21 februarie, odată cu BIT TV au fost sancţionate, unele chiar cu amendă, alte 8 posturi de televiziune, printre care Antena 3 şi Realitatea TV. De la începutul anului şi până în prezent CNA a dat peste 250 de sancţiuni, posturilor de televiziune din România iar anul trecut 675. O parte din ele au fost contestate în instanţă.
Cititi mai jos si punctul de vedere al BIT TV privitor la reclamatia trimisa la CNA de consilierul local Claudiu Bodoasca.
PUNCT DE VEDERE RECLAMATIE CNA CONSILIER CLAUDIU BODOASCA by orizontul pascani on Scribd