2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Consultanții fiscali cer lămuriri de la Ministerul Finanțelor pe legislația chiriilor / Cinci întrebări pe care să le clarifice

Ordonanța trenuleț de la finalul anului trecut (2023) are câteva probleme în practică, din punct de vedere al echității când este vorba despre chirii și plata impozitului pe venit.

Reamintim că legislația s-a complicat în 2024 în privința firmelor care închiriază spații de lucru de la persoane fizice. Acestea trebuie să plătească impozitul pe venit în locul proprietarului.

Camera Consultanților Fiscali (CCF) a atras atenția Ministerului Finanțelor, într-o scrisoare, asupra unor probleme apărute prin Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023).

Astfel, în situația în care chiriașul este persoană fizică, proprietarul datorează impozit pe venitul din chirii chiar dacă nu a încasat chiria. În situația în care chiriașul este o persoană juridică sau o entitate care are obligaţia de a conduce evidență contabilă, acesta nu reține, nu declară și nu plătește impozitul decât și când chiria a fost plătită.

“Considerăm că diferențierea plătitorului, a momentului datorării și plății impozitului, adică a faptului generator și scadenței, în funcție de statutul juridic al chiriașului, conduce la încălcarea principiului neutralității impozitului în raport cu forma de organizare juridică a subiectului impunerii, prevăzut de altfel de Codul fiscal, dar și la inechități și dificultăți de aplicare”, arată Camera Consultanților Fiscali.

Continuarea pe HotNews

Recomandări