Românii care vor să beneficieze de preţuri plafonate la energie electrică în următorii trei ani trebuie să semneze un contract de furnizare pe piaţa reglementată, dar vor putea face acest lucru numai cu furnizorul cu care au deja contract pe piaţa concurenţială. Aşadar, ei sunt captivi furnizorului actual şi preţurilor pe care el le aplica în ianuarie şi februarie pe zona reglementată.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit recent că preţurile la energie electrică sunt plafonate începând cu 1 martie la nivelurile pe care fiecare furnizor le-a facturat în lunile ianuarie şi februarie 2019. Plafonarea preţurilor va dura până în anul 2021. Plafonarea preţurilor se aplică însă numai pentru clienţii care au semnat un contract pentru furnizare pe piaţa reglementată, respectiv circa şapte milioane de clienţi casnici.
În schimb, în prezent există circa două milioane de români care au semnat contracte pentru a primi energie electrică prin piaţa concurenţială, unde preţurile la energie electrică nu sunt plafonate. Aceştia din urmă pot, totuşi, să se întoarcă la piaţa reglementată, dacă semnează un contract de furnizare energie electrică în regim reglementat. Cu toate acestea, ei vor putea să semneze acest tip contract numai cu furnizorul de ultimă instanţă (FUI) actual şi nu vor avea posibilitatea să se mute la alt furnizor.
„Clienţii casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanţă obligat sau opţional în zona de reţea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, şi care doresc să beneficieze de tarife reglementate pot încheia un contract reglementat numai cu acesta”, arată Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE).