Administraţia din Paşcani şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională N-E au semnat prin reprezentanţii săi contractul de finanţare din fonduri europene şi guvernamentale pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino. Evenimentul a avut loc în sala de şedinţe a legislativului păşcănean, în ziua de marţi 5 martie a.c. de la ora 11.00, în cadrul unei conferinţe de presă. Pe contractul de finanţare şi-au pus semnătura primarul Dumitru Pantazi şi Vasile Asandei, directorul agenţiei regionale.
Edilul municipiului a făcut o scurtă prezentare a proiectului. Investiţia este estimată la peste 21 milioane de lei, cca 85% din fonduri comunitare, 13% din surse guvernamentale şi doar 2% din bugetul local. Se are în vedere atât reabilitarea clădirii care are subsol, parter, etaj şi mansarda cât şi amenajarea terenului din împrejurimi în suprafaţa de 6920 mp. În curte vor fi amenajate două fântâni arteziene, un foişor, spaţii verzi şi alei pietonale precum şi o parcare pentru maşini.
Vor fi făcute şi lucrări de consolidare a beciurilor de sub clădire. În proiect sunt cuprinse sumele necesare iar dacă nu vor fi suficiente se va apela la fondurile alocate pentru lucrări neprevăzute. De asemenea sunt prevăzute şi o serie de studii arheologice, în zona care va fi reabilitata, spun reprezentanţii Primăriei.
Precizările au fost făcute în contextul în care senatorul ieşean Dan Lungu a atras atenţia, într-o interpelare politică, ca galeriile subterane din Paşcani ar pune în pericol clădirea palatului, pe motiv că nu sunt restaurate. Parlamentarul ieşean l-a întrebat pe Ministrului Culturii Valer-Daniel Breaz de ce aceste galerii nu sunt incluse lista monumentelor istorice din județului Iași şi a solicitat că fie reabilitate şi incluse în circuitul turistic local.
Lucrările trebuie executare în maxim doi ani de zile, de la încheierea contractului de execuţie. Până atunci urmeaza să fie derulate licitaţiile pentru proiectare şi execuţie. Este posibil să fie încheiate doua contracte separate pentru ca investiţia să înceapă mai repede.
Managerul proiectului este administratorul public, Gică Zanet. Din echipa de implementare mai fac parte şi alţi funcţionari din Primărie.
După reabilitare, „Palatul Cantacuzino” va fi transformat în muzeu municipal. Primarul Pantazi spune că Pascaniul ar putea intra cu acest obiectiv în circuitul turistic naţional, alături de Palatul Cuza de la Ruginoasa şi cel de la Miclauseni.
Municipiul Pascani mai are in derulare alte 3 proiecte de finanţare din fonduri europene: reabiltiarea Scolii Iordache Cantacuzino – 3,3 milioane lei, modernizare/dotare ambulatoriu – 875 000 lei, modernizare CPU – 2,1 milioane de lei, utimele doua in parteneriat cu Spitalul de Urgenta din PAscani. De asemenea in diverse etape de evaluare mai sunt inca 11 cereri de finantare. Ele urmează să fie analizate în următoarele luni de zile. Pe aceleaşi axe de finanţare au mai fost depuse sute de proiecte de alte adminsitratii din tara, depăşind cu mult banii alocaţi.
Directorul agenţiei N-E spune că bugetele ar urma să fie suplimentate iar Pascaniul are şanse reale de a mai semna şi alte contracte de finanţare. Valoarea totala a tuturor proiectelor pentru care Pascaniul solicita finantare europeana este de de 57, 6 milioane de Euro din care pentru 26,5 milioane de Euro au fost deja semnate contractele de finantare.
Palatul Cantacuzino din Paşcani, aflat pe lista monumentelor istorice din România a fost ridicat în jurul anilor 1640 – 1650. A fost distrus de două ori de-a lungul istoriei: ars de poloni în 1686 şi bombardat în Al Doilea Război Mondial. Clădirea a fost refăcută, moştenită de boierii timpului, apoi luată de comunişti şi transformată în Casa Pionierilor apoi Clubul Copiilor prima dată de în Pașcani.
În anul 2013 a fost cumpărata de administrația locală de la foștii moștenitori pentru suma de 180.000 EURO În câțiva ani de zile, după mutarea activităţii “Clubului Copiilor” edificiul a ajuns într-o fază avansată de degradare.