Contractul educațional stârnește controverse. Obligația semnării acestuia i-a făcut pe părinți să fie și mai atenți la prevederile trecute în document, ba chiar mai mult, să fie nemulțumiți de unele articole. Din acest motiv, la unele școli au fost semnate aceste documente, la altele, procesul este amânat.
De exemplu, la Liceul Teoretic Miron Costin din municipiul Pașcani, au fost încheiate contracte, fără probleme, pentru elevii de clasa a IX-a la înscriere. La clasele pregătitoare, urmează să fie încheiate în această săptămână.
Și la Liceul Tehnologic Mihai Busuioc, contractele au fost semnate fără probleme încă de la înscriere pentru clasele a IX-a, iar aceeași situație a fost și la Colegiul Tehnic CF Unirea, spun directoarele.
La Colegiul Național Mihail Sadoveanu, contractul educațional a fost aprobat în Consiliul de Administrației și este cam același cu cel pus în aplicare de școală în ultimii zece ani, precizează conducerea. Urmează să ajungă și în fața părinților.
La Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos întreg demersul este încă în desfășurare.
În schimb, la Colegiul Ștefan cel Mare din Hârlău au fost încheiate deja contracte educațioanele.
In ceea ce privesc problemele reclamate, acestea țin de obligațiile generale impuse elevilor, posibilitatea unor sancțiuni, lipsa de consultare sau faptul că școala are dreptul să sesizeze Protecţia Copilului dacă observă probleme de natură psihică ori fizică ale copilului.
BIT TV a incercat sa afle un punct de vedere din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași pe acest subiect. Gabriela Nedelcu, inspector școlar general adjunct a vorbit pe acest subiect în emisiunii Pulsul Zilei, de la BIT TV.
Reprezentanta Inspectoratului transmite că acest contract poate fi completat de directori cu propriile reguli, adaptate specificului școlii și că nu ar fi schimbări majore privind vechiul contract, care s-a încheiat în ultimii ani.
Părintele care nu semnează ar urma să fie sancționat de o persoană împuternicită de primar.
În cadrul emisiunii se regăsesc mai multe aspecte legate de contractul educațional, dar și de alte subiecte actuale din cadrul anului școlar.
Deși semnarea contractului educațional este obligatorie din punct de vedere legal, incertitudinile și temerile din partea părinților rămân o problemă care trebuie abordată. Rămâne de văzut dacă dialogul dintre școli, părinți și autorități va reuși să detensioneze această situație .