După 9 ani de indiferentă, administratia din Paşcani face primele demersuri împotriva celor care au ocupat abuziv suprafeţe de teren din domeniul public al municipiului şi au construit clădiri fără să aibă autorizaţie. Sunt vizate 33 de societăţi comerciale din Paşcani, printre ele şi cea a consilierului liberal Marius Pintilie.
Constatarea a fost făcută în anul 2010 de o comisie de control coordonată de fostul viceprimar Ioan Ioniţă. În urma verificărilor a rezultat un proces verbal, 176866/20.09.2010, adus la cunoştinţa consilierilor de atunci, dar nu a fost luată nici o măsura. Acum Primăria Paşcani, a cerut Poliţiei Locale, ca în termen de 10 zile, să verifice şi să prezinte o informare cu măsurile legale impuse.
Şeful Poliţiei Locale spune că problema nu poate fi rezolvată în câteva zile şi că va solicitate prelungirea termenului. Se fac verificări la faţa locului pentru fiecare societate în parte iar acolo unde sunt găsite construcţii fără autorizaţie vor fi aplicate amenzi.
De asemenea Primăria va fi înştiinţata cu privire la cazurile de ocupare abuzivă a domeniului public în vederea impunerii la plată a folosinţei de până acum şi pentru eliberarea terenurilor. De asemenea în unele cazuri afacerile au fost vândute altor persoane sau firmele găsite în neregulă în anul 2010 au eliberat terenurile sau au intrat în legalitate.
Acţiunile Primăriei vin şi în întâmpinarea cererilor formulate chiar de unii dintre cei aflaţi în acesta situaţie. De exemplu consilierul Marius Pintilie a cerut insistent intervenţia autorităților, pentru aplicarea legii dar şi pentru încheierea contractelor de concesiune. De asemenea sunt în aşteptare pentru a fi soluţionate zeci de cereri de concesiune sau închiriere, unele depuse de ani de zile.
Menţionăm că raportul cu ocuparea abuzivă a domeniului public a fost însuşit de Consiliul Local, câţiva ani mai târziu, de două ori.
În anul 2012 o altă comisie specială condusă de fostul consilieri independent Dionisie Afloroaei a constatat mai multe ilegalităţi privind administrarea şi concesionarea domeniului public şi a trimit procurorilor DNA raportul aprobat prin HEL 51 din 06.06.2012.
De asemenea în februarie 2013 , în urma controalelor Curţii de Conturi, noii consilieri locali aprobă HCL nr 42, prin care se încasează redevenţele de folosinţă a terenurilor fără contracte, doar pentru perioada 2010 – 2013.
De atunci şi până în prezent terenurile sunt ocupate fără contracte şi fără plată iar construcţiile au rămas intacte, chiar dacă nu au autorizaţii.
Subiectul a fost adus în atenţia opiniei publice de BIT TV după zeci de cereri de informaţii publice, unele rămase fără răspuns.
Mai mult, printr-o adresă trimisă Primăriei, Consiliului Local, Comisiei de Urbanism şi Comisiei Juridice, postul local de televiziune a solicitat lămuriri privind aplicarea măsurilor legale.
Atât reprezentanţii Primăriei cât şi cei din legislativul local au preferat să tacă iar comisiile de specialitate şi-au declinate orice fel de competenţă. În semn de protest, consilierul Sorin Olariu şi-a dat demisia din Comisia de Urbanism iar jurnaliştii care au îndrăznit să facă aceste dezvăluiri au fost trimişi în judecată. pentru despăgubiri morale, de consilierii liberali Claudiu Bodoasca şi Marius Pintilie.