3.4 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Costuri uriaşe pentru reluarea furnizării apei calde

Precizări importante pentru cei care susţin că RAGCL Paşcani ar trebui să continue activitatea de termie, măcar pentru furnizarea apei calde.
Preţul serviciilor ar trebui recalculat din cauza numărului tot mai mic de clienţi şi ar ajunge aproape dublu faţă de acum după valul de debranşări şi pierderea celor mai importanţi clienţi, şcolile şi grădiniţele unde urmează să fie moţate centrale proprii. Afirmatile au fost făcute chiar de directorul regiei, Gelu Nedelcu – foto , în cadrul emisiunii Pulsul Zilei. În momentul de faţă preţul de producţie al căldurii şi apei calde este de 747, 32 lei lei/gigacalorie, inclus TVA, cel mai mare din ţară. După recalculare, pentru acoperirea costurilor, ar putea ajunge la cca 1500 lei/pentru fiecare gigacalorie.

Dacă până acum administratia locală a subvenţionat preţul de vânzare a căldurii la populaţie, de la 747 la 100 lei pe gigacalorie, în acest an ar fi imposibil. Asta deoarece subvenţia prevăzută în proiectul de buget care urmează să fie aprobat, 1,5 milioane lei a fost deja cheltuită. Primăria mai are de achitat 670 000 de lei, furnizorului de gaz conform angajamentului de plată în timp ce regia a primit în acesta iarna peste 2 milioane de lei subvenţie din bugetul local. O suplimentate ar fi puţin probabilă în condiţiile în care veniturile din acest an nu acoperă nici măcar cheltuielile de funcţionare ale administratiei locale

Directorul regiei spune că pentru reluarea furnizarea apei calde, aşa cum a cerut primarul municipiului, regia trebuie să achite din încasările proprii 430 000 lei şi încă câteva facturi în avans distribuitorului de gaz pentru a deschide robinetele, bani pe care nu îi are în casierie. De asemenea consumul de gaz necesar incalzirii apei ar costa mai mult decât producţia facturată. La aceste cheltuieli se adăugă şi cele materiale şi de personal care de asemenea nu pot fi acoperite din încasarea facturilor restante. Managerul unităţii spune că de la executorii judecătoreşti primeşte lunar câte cca 50.000 lei, sume recuperate de la restanţieri, insuficiente pentru plata salariaţilor şi menţinerea sistemului în functiune.

Consilierii au fost instiintati de acesta situaţie iar conducerea regiei aşteaptă un răspuns de la aleşii locali, ce să facă cu activitatea de producţie şi salariaţii până la intrarea în insolventa procedura aflată deja în derulare.

Mentionam că regia păşcăneană de termoficare funcţionează în pierdere din anul 2000. cea mai mare fiind înregistrată în anul 2010, de peste 5 milioane de lei. Activitatea pe anul trecut a fost încheiată pe minus cu 2, 5 milioane de lei, salariile şi plata facturilor la gaz fiind achitate aproape exclusiv cu banii obţinuţi de la bugetul local, pentru subvenţii şi căldura la şcoli şi grădiniţe.

Recomandări