Timp de pregătire: 90 min
Timp de coacere: 60 min
INGREDIENTE 3 COZONACI URIAŞI: ( tavă 30cm):
Pentru cocă:
2 kg făină
1 l lapte gras
500 gr zahăr
350 gr unt 80% grăsime
100 gr drojdie proaspătă (SAU 30 gr drojdie uscată)
150 gr stafide macerate în rom
10 gălbenuşuri
10 plicuri zahăr vanilinat (SAU 20 ml esenţă vanilie)
coaja de la 4 lămâi
20 gr sare
Pentru umplutură:
800 gr nuci măcinate
14 albuşuri
400 gr zahăr
500 gr rahat
20 ml esenţă rom
100 gr cacao
Pentru uns:
4 gălbenuşuri
1 lingură miere
30 ml ulei măsline
Vreau sa va spun că în decursul timpului am făcut mai multe reţete de cozonac adunate de mine din mai multe colţuri ale ţarii dar nu pot să zic că m-am “îndrăgostit” de vreuna. În urmă cu ceva vreme însă am cunoscut o bucovineancă de toată isprava care mi-a împărtăşit secretele reţetei perfecte. Îţi multumesc, Dora!!!!
Mod de preparare:
Pasul 1:
Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 190 grade Celsius (dacă e electric) sau 210 grade Celsius(dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz). IMPORTANT: pe tot parcursul etapelor/paşilor în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschidem fereastra!