1.4 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

CRĂCIUN PE RIT VECHI, 7 ianuarie 2019. Tradiții și obiceiuri

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie 2019. Calendarul iulian este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Astăzi este Ajunul Crăciunului pe rit vechi. Tinerii, îmbrăcați în costume tradiționale, cu colagi legați cu ștergare înflorate, colindă la casele rudelor și prietenilor, cărora le vestește Nașterea Pruncului Sfânt.

După ce colindătorii se întorc la casele lor, se reunesc la masă cu familia și mănâncă o masă de post, ”Cina Sfântă”. Acest lucru se întâmplă după ce răsare prima stea pe cer.

Masa de Crăciun

Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe. La desert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti.

Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă în casă, în faţa icoanei. Singurul colind este o cântare bisericească, „Hristos Rajdaetsea”. Colindul începe de la preotul satului şi continuă la restul gospodăriilor.

Recomandări