Medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi atrag atenţia asupra unei „pandemii nevăzute”. Din ce în ce mai mulţi pacienţi se prezintă cu probleme legate de dependenţă de jocurile de noroc. Creşterea este progresivă: acum zece ani nu era niciun pacient, acum sunt zeci la cabinetul fiecărui medic, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul Socola şi coordonator al programelor naţionale No Addict.
Acesta explică faptul că dependenţa aceasta este deosebit de periculoasă fiindcă accesul este unul foarte uşor, de pe canapea sau din pat, nu e nevoie să mergi fizic ca să obţii obiectul dependenţei. Mai mult, marketingul din spate este atât de agresiv încât şi pacienţii care reuşesc să se lase sunt prinşi din nou de valul de reclame care se revarsă peste ei din toate direcţiile: online, pe stradă sau la televizor.
„E greu să vorbesc concret de o creştere, dar gândiţi-vă în felul următor: acum zece ani nu aveam pe nimeni. Acum vin la cabinet foarte mulţi, sunt disperaţi, aduşi în special de familii care pur şi simplu nu mai ştiu ce să facă: sunt înglodate în datorii, probleme şi necazuri. Sunt pacienţi care joacă pe ascuns, împrumută bani de la prieteni, familie, de la bancă şi îi pierd pe toţi”, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi.
Pierzi controlul complet şi te îngropi în jocuri
Pacienţii pierd controlul treptat, totul porneşte de la o distracţie din când în când sau de la o activitate care pare a fi de relaxare. Apoi, distracţie se transformă în nevoie, se pierde controlul treptat până când, spune dr. Alexinschi, se pierde pur şi simplu şi libertatea. Libertatea de a decide cât joci, ce sume, ce fel de jocuri.