Sărbătoarea de la Liceul Teoretic Miron Costin din municipiul Pașcani a continuat joi, 14 martie, intr-un atmosferă academică. De la ora 12:30, în biblioteca școlii a avut loc conferința „Cronici de ieri și de azi”, cu renumiții profesori, Mircea Platon și Antonio Patraș.
În deschidere, profesorul, Ionuț Hărățu, a vorbit despre istoria școlii, de la începuturile îndepărtate și până în prezent.
Discuțiile au continuat în aceeași notă, ba chiar plusând cu legăturile dintre cronicarul, Miron Costin, patronul spiritual al școlii și municipiul Pașcani.
Timp de peste două ore, elevii și cadrele didactice de la liceu aniversat au făcut o incursiune în timp, privind personalitățile istorice care au avut legătură cu Pașcaniul sau cu marele cronicar, Miron Costin.
BIT TV a transmis live întreaga conferință, iar înregistrarea poate fi vizionată pe canalul de Youtube al televiziunii.
Potrivit Radio Renasterea, Miron Costin a fost un boier, diplomat, dregător și important cronicar moldovean. Cea mai cunoscută operă a sa este „Letopisețul Țării Moldovei de la Aron vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche”, în care continuă să relateze istoria poporului nostru din momentul în care cronicarul Grigore Ureche a încetat-o.
Miron Costin s-a născut în anul 1633 în Moldova. A fost fiul lui Iancu Costin și al Saftei. Tatăl său era în timpul domniei lui Radu Mihnea postelnic. Adică făcea parte din Sfatul domnesc păzea camera de dormit a domnitorului și organiza audiențele acestuia. Sub domnitorii Alexandru Iliaș și Moise Movilă era hatman, adică era conducător de oști.