Sediul Primariei Pascani nu este o cladire periculoasa din punct de vedere al normelor ISU, sustin reprezentantii administratiei locale. Chiar daca nu are autorizatie de securitate la incendiu institutia este dotata cu stingatoare si indeplineste aproape toate conditiile prevazute de lege. Are aviz PSI. Singura problema este sala multifunctionala de spectacole, acolo unde sunt necesare instalatii speciale de evacuare a aerului si de stingere a incendiului pentru ca nu au fost cuprinse in proiect atunci cand a fost construita cladirea. Acesta este motivul pentru care Primaria nu a primit autorizatia , restul incaperilor fiind functionale. Drept dovada birourile si salile de sedinte au fost si sunt folosite, atat de functionarii publici cat si de consilierii locali. Mai mult , au fost organizate dezbateri si intalniri publice fara nici o problema, de toate administratiile locale de pana acum. A veni acum si a spune ca cei peste 100 de copii care au participat la un concurs de literatura au fost in pericol, este o exagerare . Concursul s-a desfasurat in salile de sedinte ale Consiliului Local, acolo unde alesii locali dar si invitatii participa la dezbateri. Un etaj mai jos se tin audientele si tot felul de activitati cu publicul. Ei au voie , nu sunt in pericol. Cei de la biblioteca, nu!
Cred ca astfel de actiuni culturale, la care participa copii din tot judetul, trebuie sustinute, nu descurajate. Inteleg ingriorarea dupa tragicul eveniment de la Bucuresti, dar cele doua situatii si locatii nu sunt comparabile. Sub stricta supraveghere, copiii au scris, nu au dat foc la artificii, intr-o incapere publica, cu multe geamuri si usi, nu intr-un club la subsolul unei cladiri.
PS:
Razvan Grecu, patronul postul concurent de televiziune, vrea neaparat sa demonstreze printr-un editorial publicat recent, ca sotia mea, in calitate de director al Bibliotecii Municipale, ar fi vinovata pentru ca a insistat sa organizeze o serie de activitati culturale in sediul Primariei.
Sunt de acord ca „prostia este un pericol” mai ales atunci cand este folosita pentru manipularea opiniei publice.
Iata de ce:
– Proprietarul cladirii este Consiliul Local Pascani, nu Biblioteca Municipala. Primarul si-a asumat principala responsabilitate , nu directoarea Bibliotecii si a procedat bine. Nu puteai sa trimiti acasa 100 de copii, invitati din tot judetul, pe motiv ca ar fi pericol de incendiu, atata vreme cat in fiecare zi, aceeasi cladire este folosita de sute de oameni! Sediul administrativ este deschis si functional, pentru diverse activitati publice, nu inchis. Si Razvan Grecu si-a desfasutat activitatea acolo, in calitate de salariat. Atunci nu era un periculos sa stea in birou? Si fostii primari au folosit birourile si sala de spectacole, si nu am vazut nici o reactie!
– Cladirea nu are autorizatie de securitate la incendiu dar are aviz de la PSI. Asta insemna ca se pot desfasura activitati dar ca mai trebuie indeplinie o serie de conditii, pana la autorizare. Evident ca trebuie implementate noile prevederi legale, dar este nevoie de timp si bani.
– Cladirea nu este autorizata din cauza salii de spectacole, restul incaperilor fiind conforme din punct de vedere al PSI. Nu o spun eu, ci reprezentantii Primariei! Concursurile au fost organizate in salile de sedinte ale Consiliului Local nu in sala de spectacole, deci inafara zonei de pericol.
– In cursul zilei de astazi la Colegiul Sadoveanu a avut loc un concurs de matematica la care au participat 600 de elevi. Institutia nu are autorizatie de securitate la incendiu, dar are aviz de la PSI. Este aceesi situatie ca si la Primarie, la fel se intampla si alte unitati de invatamant. Si acesti elevi ar fi trebuit scosi afara din salile de clasa? Dar salariatii Primariei mai au sau nu voie in cladire?
– Sunt convins ca lectia pentru elevii participanti, daca au aflat de discutiile pro si contra pe acest subiect, este ca un grup de iubitori de cultura, nu inconstienti si lipsiti de discernamant ( asa cum si-a permis sa scrie Razvan Grecu) si-a asumat riscuri minime dar mai ales responsabilitatea pentru organizarea unui concurs de cultura. Era mult mai usor sa nu se fi realizat nimic!