2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Cum a fost sarbatorita Ziua Unirii

Astazi, 24 ianuarie 2013, mii de romani au sarbatorit Ziua Unirii Principatelor Romane cu spectacole, depuneri de coroane si concursuri pe teme istorice. In comuna Ruginoasa, locuitorii au avut parte astazi de un spectacol minunat organizat in sala de festivitati a Primariei,. Dupa ce, edilul comunei a tinut un discurs despre semnificatia acestei zile, pe scena au urcat ansambluri folclorice si artisti locali.

Cei care au dat startul activitatilor culturale dedicate zilei Marii Uniri au fost elevii de la Scoala Generala Ruginoasa. Circa 10 prichindei, costumati in personaje din timpul domnitorului Cuza, au prezentat cum au stiut mai bine o sceneta de teatru. Pe scena au urcat apoi orchestra de muzica populara “Plaiuri pascanene”, care au incantat vocal si instrumental spectatorii cu cantece populare, smulgand de la public ropote de aplauze.

Urmatorii invitati pe scena au fost artistii Cristi Iordachioaia, Eduard Barhan, Alexandru Grosu, Geanina Buzatu si Petronela Adumitroae. Au cantat diverse melodii populare dar si cantece patriotice, aducand in sufletul tuturor participantilor mandria de a fi roman.

Ansamblul de dansuri populare “Unirea de la Pascani si “Garofita” Oboroceni-Helesteni au ridicat sala in picioare. Sarbe, hore, si alte dansuri specifice Moldovei au facut ca scena sa duduie sub picioarele priceputilor dansatori.

Ca sa viziteze mosia lui Cuza dar si pentru a lua parte la spectacol, circa 60 de elevi de la Liceul Ion Neculce din Targu Frumos au facut o escala, astazi, cu autocarul la Ruginoasa. Insotiti de directorul scolii, Emilia Talpalaru, elevii au fost la palatul domnesc, au facut poze si au ascultat povesti de istorie despre momente importante din trecutul lui Cuza.

Dupa ce intreg spectacolul s-a incheiat, autoritatile locale dar si politicieni sositi la eveniment, au plecat la palatul domnesc si la mormantul domnitorului Al. I. Cuza, impreuna cu un convoi de tineri imbracati in straie populare si cu coroane de flori. Pe mosia marelui domnitor au dat fiecare mana cu mana si au dansat hora unirii dupa care s-a tinut o slujba oficiata de un sobor de preoti la cavoul lui Cuza.

Nu doar la Ruginoasa a fost astazi sarbatoare. In scolile din Pascani, Targu-Frumos si Harlau au fost organizate activitati culturale si traditionala hora a unirii. Micutii din clasele I-IV de la Liceul Tehnologic Mihai Busuioc au facut pasii marunti in hora dedicata evenimentului istoric.

De asemenea si la Colegiul National Stefan cel Mare Harlau, s-a sarbatorit 154 ani de la Marea Unire. In fata liceului, tineri imbracati in costume populare au dansat si cantat uitand de frigul de afara, iar apoi toti cei prezenti au luat parte la o hora mare.
La Targu-Frumos, locuitorii s-au putut bucura de prestatia unei formatii de muzica populara care a cantat minute in sir in fata Casei de Cultura Garabet Ibraileanu.

Recomandări