2 C
Paşcani
marți, decembrie 24, 2024

Cum acţionează vaccinul cu ARN mesager

Vaccinul cu ARN nu ne schimbă ARN-ul și nici nu este produs și testat utilizând țesuturi fetale, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj, care răspunde unor întrebări care stau pe buzele multor persoane.

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că nu este posibil ca vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul unei persoane.

„Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru și nu are cum să modifice ADN-ul nostru”, spune profesorul.

Acesta mai spune nu este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna au fost dezvoltate și testate utilizând țesuturi fetale, spunând că acestea au fost produse și testate fără să fie utilizate celule umane.

Răzvan Cherecheș explică de ce trebuie purtată masca și după vaccinare.

„Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor)”, spune profesorul clujean.

La întrebarea dacă este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna pot avea efecte secundare foarte serioase pe termen lung, profesorul Cherecheș spune că „nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp (maxim 4 luni – cei din trialul 3). Din cei vaccinați până acum (~500.000) nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepția a foarte puține (8) cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt șanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră ușoară, oboseală) – acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puțin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung”, spune Cherecheș.

CONTINUARE PE COTIDIANUL.RO

Recomandări