Deși sunt promovate în întreaga lume drept o „armă crucială” în lupta pentru reducerea emisiilor de carbon, panourile solare au o durată de viață de doar 25 de ani. Acest aspect creează o problemă: în câțiva ani, miliarde de panouri solare vor trebui dezafectate și înlocuite.
Doar că infrastructura necesară pentru a le aduna și recicla nu există în acest moment, se arată într-un material BBC. „Vom avea un munte de deșeuri în 2050, dacă nu ne apucăm de pe acum să construim întregul lanț logistic pentru reciclare”, a declarat Ute Collier, directoare adjunctă la Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (International Renewable Energy Agency – IREA).
Experții în energie consultați de BBC au solicitat guvernului britanic să adopte măsuri urgente în acest sens pentru a preveni un posibil „dezastru climatic la nivel global”. Un expert în panouri solare a estimat că, în acest moment, există în jur de 2,5 miliarde de panouri solare instalate în întreaga lume. „Producem tot mai multe și mai multe panouri solare – ceea ce e minunat – dar cum o să ne descurcăm cu ele când va trebui să le aruncăm?”, a spus Collier. La finalul lunii iunie, prima fabrică din lume dedicată reciclării integrale a panourilor solare se va deschide în Grenoble, Franța.
Proprietarul companiei care deține fabrica speră ca aici să se poată recicla 99% din părțile componente ale unui astfel de panou: sticlă, aluminiu, dar și materiale prețioase precum argint și cupru. Astfel de materiale rare și dificil de obținut pot fi apoi reciclate și refolosite în alte panouri solare.