3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Cum este prostită generația Facebook. Virale false din 2014

In mediul virtual, informațiile false sunt amestecate cu cele adevărate. Sursele informațiilor care circulă în mediul online sunt rareori cunoscute.

Cu toate acestea, utilizatorii activi împărtășesc unii altora informațiile care ajung la ei. Odată împărtășită imaginea de mai mulți oameni, ea devine virală și viteza cu care se răspândește crește semnifictiv.

Cei care au un nivel scăzut de educație tind să creadă că aceasta este realitatea, explică sociologul Gabriel Hâncean, specialist în rețele sociale și comportament organizațional. În unele cazuri, și oamenii cu pregătire superioară cad în capcana viralelor false, dacă acestea vin de la prieteni.

”Credem că o informație este adevărată fiindcă am primit-o de la cineva apropait, care nu ar avea interes să ne mintă și nici nu este lipsit de cultură, spune Hâncean. Dacă sunt lucruri mărunte, nu mai verificăm, nu mai pierdem timp, ci luăm de bună informația. Poate dăm share, și astfel contaminăm întreg cercul de cunoștințe. Când, însă, lucrurile sunt serioase, oamenii încearcă să le verifice. În primul rând, caută acea informație în presă, pentru că instituțiile media vor să-și conserve credibilitatea și, deci, verifică ele, înainte. Costurile ar fi devastatoare, dacă ar pune în circulație o informație falsă, cum a fost cea despre moartea unui celebru dresor de câini, care a circulat pe Facebook acum o lună”.

Anul 2014 nu a dus lipsă de informații virale false. Mai jos, puteți vedea câteva dintre informațiile false răspândite de utilizatorii Facebook.
Continuare pe DC NEWS.RO

Recomandări