Organizația Salvați Copiii România explică, într-un comunicat de luni, cum recunoaştem semnele unui abuz sexual la copii şi care sunt măsurile urgente pe care trebuie să le luăm, pentru a preveni repercusiunile pe termen lung: ”În cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri din 2023, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor”, se arată în comunicat.
De asemenea, datele Salvați Copiii mai arată că:
– Aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual;
– În aproape două treimi dintre cazuri agresorul este o persoană necunoscută;
– Fetele- victime sunt mult mai predispuse la automutilare şi autoînvinovăţire;
Organizația mai arată că persoanele care lucrează cu copii şi în preajma acestora și care nu sunt capabile să respecte şi să protejeze drepturile şi integritatea acestora, pot fi depistate cu mult înainte, pornind de la: existența unor boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa ataşamentului faţă de copil, violenţa fizică, etc.
Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia că victima unui abuz sexual poate suferi repercusiuni traumatice grave, dacă nu primeşte ajutor de specialitate, respectiv servicii de consiliere sau de psihoterapie. Având în vederea gravitatea acestei forme de traume, aceste servicii sunt acordate de cele mai multe ori pe o perioadă lungă de timp, mai ales atunci când victima este un copil.