Modificări importante privind furnizarea serviciilor de apă şi canalizare. Ele au fost aprobate pe 30 iunie de Camera Deputaţilor iar nouă lege aşteaptă să fie promulgata de preşedinte. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial vor intra în vigoare noile reglementări care clarifica atât modul de contractare cât şi de furnizare a serviciilor.
Până atunci, BIT TV a încercat să afle cum anume vor fi aplicate noile reguli de operatorul Apa Vital.
Conform legii votate, de curând, de Parlament locatarii de la bloc au mai multe posibilităţi pentru încheierea contractelor individuale. Cu apometrele la limita de condominiu prin intermediul branşamentelor individuale, cu apometrele pe casa scării sau cu apometrele în apartament dar trebuie să aibă un dispozitiv de citire de la distanţă prin unde radio. În toate cele trei cazuri citirea contoarelor va fi făcută de salariaţii operatorului iar diferenţele de apă dintre contoarele din bloc şi cel de la intrarea în bloc vor fi împărţite în mod egal.
Contorarele cu citire la distanţă pot fi montaţe în apartamente doar după obţinerea unui aviz de la Apa Vital. Acolo va fi specificat tipul echipamentului care poate fi cumpărat pentru a fi compatibil cu softurile de citire şi nivelul de precizie. Un astfel de echipament costa în jur de 550 lei. Pot fi folosiţi şi contorii din apartamente dacă sunt de ultima generaţie la care trebuie adăugate echipamentele radio care costă peste 60 de euro. Problema este că toţi locatarii din scara blocului trebuie să adopte aceeaşi soluţie de citire pentru încheierea contractelor individuale. Mai mult solicitanţii trebuie să aibă achitate datoriile la zi iar solutia este costisitoare mai ales daca sunt mai multe apometre in apartament, atat pentru apa calda cat si pentru apa rece.
O soluţie mai simplă pare să fie cea cu privire la scoaterea apometrelor pe casa scării. Noile prevederi legale permite încheierea contractelor individuale acolo unde distribuţia în bloc este pe orizontală.
Operatorul ieşean crede că încheierea contractelor colective, prin reprezentantul de scară sau asociaţiile de proprietari rămâne cea mai facilă soluţie. Asta deoarece nu trebuie făcute investiţii suplimentare iar costurile de administrare sunt mici. Apa Vital recomanda acesta soluţie până când sunt îndeplinite condiţiile pentru încheierea contractelor individuale.
Noile prevederi legale aduce clarificări şi în ceea ce priveşte plata facturilor. De acum operatorul nu mai are voie să întrerupă apa în scările de bloc dacă sunt afectaţi şi cei care nu au datorii. În schimb pot să îşi recupereze mult mai repede restantele deoarece facturile emise sunt cu titlu executoriu. Asta însemna că rău platnicii vor fi executaţi silit fără judecată şi vor trebui să achite şi cheltuielile suplimentare, prin blocarea conturilor salariilor sau pensiilor sau vânzarea averii.
Menţionăm că imediat după promulgare atât ANRSC cât şi operatorii de apă şi canalizare vor fi obligaţi să îşi ajusteze reglementările şi regulamentele în funcţie de noile prevederi legale. Asta însemna că în următoarele zile Apa Vital va veni cu precizări privind încheierea contractelor şi furnizarea serviciilor de apă şi canalizare.
VEZI TEXTUL LEGII