Obiectele de valoare pe care le avem asupra noastră şi pe care le purtăm la vedere pot atrage mult mai uşor atenţia infractorilor. Telefoanele mobile, poşetele, genţile, bijuteriile (lănţişoare, cercei etc.) sunt permanent în atenţia tâlharilor care acţionează prin smulgere şi nu numai.
În general, tâlhăriile prin smulgere sunt infracţiuni care se comit în sezonul călduros, însă sunt situaţii în care şi pe parcursul anului, chiar şi iarna, ne-am confruntat cu astfel de cazuri.
Vă prezentăm câteva recomandări generale menite a-i ţine departe pe infractori:
– evitaţi deplasările prin locuri izolate cum ar fi ganguri, scurtături prin zone necirculate: gândiţi-vă că unui infractor nu-i trebuie mai mult de 2-3 secunde pentru a vă smulge un lănţişor de la gât sau telefonul mobil din mână.
– evitaţi să vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare;
– dacă observaţi că sunteţi urmăriţi de diferite persoane, deplasaţi-vă prin zone intens circulate chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului;
– evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri suplimentare de siguranţă, cum ar fi să mergeţi însoţit sau să vă deplasaţi cu autoturismul;
– nu acceptaţi sub nici o formă să însoţiţi persoane necunoscute nicăieri, nici măcar doi metri! Mulţi infractori, sub pretextul că nu găsesc o anumită adresă sau că trebuie să vă spună ceva foarte important vă atrag în diferite ganguri sau după clădiri unde vă pot tâlhări foarte uşor.
Dacă aţi fost victima sau martorul unei infracţiuni nu ezitaţi să anunţaţi cât mai urgent poliţia la numărul de telefon de urgenţă 112- apel gratuit. Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre infractori, cum ar fi semnalmentele lor şi direcţia către care s-au îndreptat pentru a creşte astfel şansa recuperării bunurilor care v-au fost sustrase.