Magistraţii ieşeni au descoperit ceea ce au căutat toţi criminalii lumii, de la Sherlock Holmes, Hercule Poirot şi comisarul Maigret încoace: reţeta crimei perfecte. Există o infracţiune în urma căreia un om moare, iar cel responsabil poate fi sigur că va rămâne liber. Deci, dacă cineva vrea să-l moştenească mai repede pe unchiul bogat din America, e suficient să-l invite într-o vizită la Iaşi şi să-l aştepte cu motorul ambalat, după colţul blocului. Pe tot parcursul anului trecut, niciun şofer care a ucis şi a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă nu a primit o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie, indiferent de circumstanţele faptei. Pentru judecători, nu a contat faptul că şoferul era beat, fără permis şi depăşise cu 30 km/h viteza legală şi nici faptul că pietonul traversa pe zebră, perfect regulamentar. Invariabil, cei judecaţi pentru ucidere din culpă au primit pedepse cu suspendare. Doi au fost chiar achitaţi. Într-un singur caz, uciderea din culpă a dus la trimiterea cuiva după gratii. Nu era însă vorba de un accident rutier, ci de unul de muncă, în care un salcâm a căzut în capul unui muncitor forestier.
O bătrână din Târgu Frumos a fost agăţată pe trecerea de pietoni din faţa primăriei locale de o maşină. A nimerit sub roţi, iar trupul ei a fost târât zeci de metri sub maşină, pentru că şoferul nu observase nimic. A fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare. O şoferiţă a lovit un student spaniol pe trecerea de pietoni din staţia de tramvai de la Universitate. Studentul a murit, şoferiţa a fost condamnată la 3 ani de închisoare. Tot cu suspendare. La Popricani, o şoferiţă băută a pierdut controlul volanului într-o succesiune de curbe şi a derapat, ciocnindu-se cu partea dreaptă a maşinii de un VW care circula regulamentar.
Autoturismul Hyundai condus de şoferiţă a fost proiectat la 17 metri în afara carosabilului, răsturnându-se pe capotă. O prietenă a şoferiţei, aflată pe locul din dreapta, a decedat. Magistraţii au apreciat că viaţa unei tinere de 21 de ani valorează doi ani cu suspendare. Un şofer care conducea cu o viteză cu 71 km/h peste cea legală a peirdut controlul volanului pe DE 583 şi a intrat cu un Mercedes într-un Peugeot 207 ce se deplasa pe sens contrar. Unul dintre pasagerii aflaţi în Peugeot a decedat, un altul fiind rănit. La prima vedere, judecătorii par să fi potrivit pedepsele în aşa fel încât şoferul să rămână liber. L-au condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare pentru omul ucis şi la 2 ani de închisoare pentru cel rănit. Conform legii, în cazul comiterii mai multor infracţiuni, se aplică pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă o treime din celelalte. O treime din doi ani înseamnă 8 luni. Doi ani şi patru luni plus 8 luni înseamnă fix 3 ani. Este limita maximă până la care se poate dispune suspendarea pedepsei, aşa cum s-a şi întâmplat.