4.2 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Cum se calculează data în care cade Paştele şi de ce diferă? Rolul Lunii şi al echinoctiului

Celebrarea Paştelui în fiecare an pe altă dată, însă mereu primăvara, trezeşte semne de întrebare pentru mulţi creştini cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, dar şi legat de modul în care este aleasă data Paştelui. Unii creştini ştiu doar că are legătură cu fazale lunii şi echinocţiul de primăvară.

Totuşi, dacă privim logic, vedem că cel puţin ideea unui Paşte cu dată schimbătoare nu e atât de absurdă, având în vedere că celebrarea lui ţine foarte mult de zilele săptămânii. Practic, ştim că, miercurea, Iisus a fost vândut, vineri a murit pe Cruce, iar duminică a Înviat. Şi, din moment ce zilele săptămânii cad în mod diferit în fiecare an, data schimbătoare a Paştelui nu e atât de absurdă. Totuşi, ce legătură are cu echinocţiul?

Paştele este una dintre primele sărbători celebrate de către creştinii din întreaga lume, însă încă de la început au existat discuţii legate de data celebrării Paştelui. Mai exact, în primele secole, creştinii din Siria şi Asia Mică prăznuiau Paştele Crucii (Moartea) la data de 14 Nisan, apoi Pastele Invierii (Invierea) la 16 Nisan. Aceştia se numeau, potrivit textelor creştine, „quartodecimani”, deoarece serbau Paştele odată cu iudeii, adică la 14 Nisan. (n.r. – nisan â cea de-a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic. O lună de primăvară, care în limba turcă este tradusă ca luna aprilie).

citeste continuarea pe ziaruldeiasi

Recomandări