Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că au fost stabilite procedurile privind vaccinarea împotriva Covid-19 în cabinetele medicilor de familie. Programările se realizează pe listele deschise de fiecare doctor în cabinete, iar acesta își va stabili programul de imunizare în afara orelor de lucru.
Doar 3028 de medici vor să vaccineze dintr-un total 10940, adică aproximativ 30%, a anunțat Gheorghiță, marți, în conferință de presă.
„Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam”, a precizat Valeriu Gheorghiță. Acesta a spus că miercuri demarează proiectul pilot din județul Timiș pentru vaccinare cu 50 de medici de familie.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi ținute la frigider, cu vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson, în funcție de cantitatea pe care țara noastră ar putea să o primească în perioada următoare.
„În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider. De aceea, există două opțiuni pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Fiecare medic de familie își va stabili programul de vaccinare, în afara orelor obișnuite de lucru”, a mai spus Gheorghiță.
2.132.024 de români s-au vaccinat până acum, peste 1.220.000 de persoane cu ambele doze
2.132.024 de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, dintre care peste 1.220.000 de persoane cu ambele doze, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.
„Peste 400.000 de persoane aflate pe listele de așteptare au primit notificare pentru a se programa la vaccinare, iar peste 290.000 s-au programat. Randamentul este de peste 70% pentru programările la toate cele 3 vaccinuri. (…) 148.000 de angajați din învățământ au fost vaccinați – procentul se apropie de 45% din totalul angajaților din domeniu”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.