4.9 C
Paşcani
duminică, decembrie 29, 2024

Cum va arăta vara petrecută de copiii noștri, atunci când vor fi adulți?

Schimbările climatice sunt mai accelerate decât credeam și deja le resimțim, dar estimările din comunitatea științifică arată că lucrurile vor sta deja „destul de urât” începând din 2050, astfel că verile pe care le vor petrece copiii noștri nu vor fi foarte plăcute. Statul la soare și bronzatul probabil nu vor mai fi atracții turistice, spune Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

„Zilele acestea încercam să mă uit să văd ce se va întâmpla în 2050. Fiica mea va avea atunci 30 de ani, iar vremea pe care noi o simțim acum în viața de zi cu zi va fi complet diferită de ce va fi în 2050, fie și numai în ceea ce privește frecvența valurilor de căldură”, a declarat Bogdan Antonescu la Digi24.

„Fenomenele pe care observăm acum țin de variabilitatea naturală, se întâmplă an de an, dar peste aceasta avem și ceea ce numim semnalul de la schimbările climatice. Aceste fenomene pot fi amplificate și natural, dacă avem o perioadă de secetă și atunci intensitatea valului de căldură crește, dar este clar că orice val de căldură pe care îl observăm în prezent este influențat de schimbările climatice. Chiar dacă noi suntem obișnuiți cu astfel de valuri de căldură, în timpul verii, ele vor fi din ce în ce mai intense, deci temperatura în timpul unui val de căldură va fi mai mare decât în trecut”, a explicat Bogdan Antonescu.

Veri mai lungi, dar toride: 41 de  grade, o temperatură „normală”

Până în 2050, pe de o parte, sezonul de vară se va extinde, există studii care arată că în emisfera nordică, în anumite regiuni, vara va dura jumătate de an – asta înseamnă perioade cu caniculă, perioade cu secetă. Sezonul de iarnă va fi mult mai restrâns – asta înseamnă că nu vom mai avea ninsori așa de puternice și deci nu vom mai avea rezerva de apă care este înmagazinată sub formă de ninsoare. Dacă primăvara nu avem ce să se topească, rezerva de apă nu va fi suplimentată. Astfel, frecvența anumitor fenomene extreme o să crească, nu numai valul de căldură, dar o să apară mai frecvent condiții care să susțină apariția furtunilor severe – care pot să producă precipitații intense, grindină, chiar și tornade, a arătat expertul.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări