Pascaniul va avea un muzeu municipal modern cu patru sectii unde vor fi expuse piesele si documentele cu privire la istoria localitatii. Institutia va functiona in cadrul Palatului Cantacuzino, din anul 2023, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare a cladirii. Viceprimarul municipiului a anuntat in cadrul conferintei saptamanale de presa ca administratia locala a inceput deja demersurile pentru organizarea activitatii muzeale si pentru obtinerea avizelor necesare. „Muzeul Municipiului Pascani” va gazdui o sectie de etnografie, una de istorie si arheologie, o sectie de carte religioasa si icoane precum si o zona dedicate istoriei si personalitatilor locale. In aceste demersuri municipalitatea beneficiaza de consultanta din partea conducerii Palatului Culturii din Iasi.
Muzeul va avea 11 salariati, conform organigramei aprobate la inceputul anulului. Pentru realizarea documentatiei necesare vor fi folositi banii alocati de la bugetul local pentru expertizarea unor piese din colectiile actualului muzeu. Au fost inventariate cca 3500 de piese arheologice , etnografie si folclor care nu ar avea nevoie de atestarea specialistilor, sustin reprezentantii Primariei. De asemenea urmeaza sa fie digitizate documentele privind istoria Pascaniului. Ele vor fi disponibile in format digital, echipamentele specifice fiind curprinse in proiectul aflat in derulare.
Lucrarile pentru reabilitarea Palatului au inceput in vara acestui an. Proiectul in valoare de 2,7 milioane de lei, din fonduri comunitare a fost semnat in anul 2018 de fosta administratie locala
Edilul municipiului a spus ca la Pașcani ar trebui organizat un circuit turistic in care sa fie incluse mai multe obiective printre care Palatul Cantacuzino, Biserica “Sfinții Voievozi” si un muzeu al Cailor Ferate Romane care ar urma sa fie amenajat la fosta societate Remar, din fonduri europene.
Palatul Cantacuzino a fost construit între anii 1640 – 1650 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, ca loc de adăpost pentru vanatoare, dar din clădirea veche nu a mai rămas decât foișorul, restul fiind reconstruita pe fundația inițială. In anul 1812 ajunge in posesia lui Iordache Rosetti Roznovanu iar in secolul următor a fost preluat de familia Bratianu. Mai târziu clădirea a fost expropiata de comuniști si transformată in Casa Pionerilor din Pașcani, apoi Palatul Copiilor, iar in anul 2012 a fost cumpărată de Primăria Pașcani, de la ultimii mostenitori, pentru suma de 180 000 euro.