Apeluri video la 112, localizare cu precizie de câţiva metri şi trimiterea de fişiere către serviciile de urgenţă. Autorităţile vor să schimbe radical modul în care cerem şi primim ajutor. Doi ani va dura, însă, implementarea noului sistem.
Apelul video ar putea lua locul explicațiilor lungi la telefon. Conform unui proiect al Autorităţii pentru Comunicaţii, apelurile ar urma sa se mute pe internet, cu ajutorul tehnologiei 4G şi 5G.
- Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: Trecem de la voce la o comunicare totală. Simpla apelare a numărului 112 să se poată transforma oricând video. Nu va fi o chestiune complicată.
- Raed Arafat, șeful DSU: Un apel video poate să fie de foarte mare ajutor în luarea deciziilor pentru că uneori îţi spune că persoana e inconştientă şi dacă faci apel video vezi că persoana este conştientă. Poţi să aflii mai mult la un accident rutier. Dacă vezi în jurul accidentului ce se întâmplă, ştii şi ce resurse să trimiţi de la început. În medicină, noi am avut aşa ceva testat si asta face parte din telemedicină, avem peste 30.000 de astfel de transmisii pe an, pe langa asta, vei avea și imaginea video care va fi de foarte mult ajutor.
În cazul unui incendiu, apelul video le va arăta pompierilor cât de gravă este situaţia, ca în demonstraţia făcută de reporterul Observator.