Risc major pentru abonatii la sistemul centralizat de incalzire din Pașcani să ramana fara căldură și apă caldă, inainte sau cel mai probabil dupa sarbatorile de iarna. Asta deoarece consilierii de la putere si cei din opozitie, din legislativul pascanean nu au fost in stare, nici macar acum, să ajungă la o intelegere pentru a decide soarta regiei de termoficare.
Discutiile au avut loc miercuri dimineața, de la ora 09.00, in cadrul unei ședinte de îndată convocata de primarul municipiului , Dumitru Pantazi. Pe ordinea de zi a fost un singur proiect de hotarare, o noua rectificare bugetară, in urma careia RAGCL Pascani va primi in avans inca 300 000 lei subventie la caldura. Banii au fost luati de la investitii – 150.000 alocati pentru achizitionarea unui autobuz si alti 150.000 rezervati pentru un autogreder, pentru a achita o parte din factura la gaz pentru luna decembrie. Proiectul a fost aprobat de toti cei 16 consilieri prezenti dar nu este suficient.
Directorul regiei a informat Consiliul Local ca RAGCL are nevoie de mult mai multi bani, pentru ca pascanenii sa nu ramana in frig. Pe langa sumele primite de la bugetul local, regia trebuie sa mai gaseasca inca peste 100 000 lei pentru a putea achita factura din decembrie si inca 1,2 milioane de lei pentru a achita factura din ianuarie 2019. Ea a fost trimisa acum cateva zile si este scadenta pe 20 decembrie. In total ar mai fi nevoie de inca 1,3 milioane de lei pe care RAGCL nu ii are in cont si nici de unde sa ii primeasca repede iar adminisratia locala a achitat deja, in avans, peste 1 milion de lei.
In aceste conditii este foarte posibil ca noul furnizor de gaz sa inchida robinetele, chiar inainte de Craciun, sau imediat dupa Anul Nou. In acesta situatie este putin probabil ca RAGCL sa mai primeasca gaz din alta parte si sa reia productia de caldura.
In loc sa fie fie preocupati de a gasi o solutie, alesii locali s-au certat din nou. Tonul a fost dat de primarul municipiului, cu o replica adresata consilierului liberal Marius Pintilie, cel care a afirmat in sedinta trecuta ca liberalii ar fi propus solutii pentru salvarea regiei de termoficare.
Dumitru Pantazi a aratat ca propunerile opozitiei, cuprinse in raportul prezentat in urma controlului din anul 2017, sunt generice si lipsite de efect imediat. Este vorba despre o serie de investitii pentru eficientizarea serviciului de termoficare care depasesc cu mult posibilitatile de finantare din bugetul local. Nici Guvernul nu a vrut sa finanteze proiectul propus de regie, pe motiv ca se afla in pragul falimentului. Mai mult, Consiliul Local nu a luat nici o decizie cu privire la soarta regiei, daca va fi mentinuta in functiune, cu asumarea tututor costurilor si investitiilor sau va fi inchisa.
In replica, liderul liberalilor pascaneneni a subliniat faptul ca PSD-ul trebuie sa isi asume responsabilitatea rezolvarii problemelor de la RAGCL, sau o eventuala decizie de inchidere a regiei, deoarece detine majoritatea in Consiliul Local si Consiliu de Admisnitratie al regiei.
Disputa dintre cei doi a continuat. Edilul municipiului a aratat ca a cerut intrarea RAGCL in insolventa si l-a invitat pe liderul opozitiei sa nu mai exploateze politic subiectele sensibile din adminiStratia locala, pe seama cetatenilor care sufera, asa cum s-a intamplat cu apa la alegerile trecute.
De cealalta parte, Marius Pintilie a subliniat ca PNL nu este la putere, pentru a raspude de situatia de la RAGCL El a mai spus ca a venit la acesta sedinta sa voteze repede propiectul pus in discutie si sa plece acasa, in contextul in care dezbaterile privind soarta RAGCL trebuie urgent aprofundate dar au fost amanate.
Atitudinea celor doi, a fost taxata, imediat, de presedintele de sedinta. Vasile Haldan a spus ca liderii celor doua formatiuni se cearta ca doi copii pentru a fi gasit un vinovat. El a explicat ca PNL nu a veniti cu propuneri concrete si nici nu are nevoie de majoritate in Consiliul Local pentru a se implica in rezolvarea problemelor de la RAGCL.
Consilierul PSD a subliniat ca a cerut si nu a primit un plan de redresare a regiei din partea Consiliului de Adminsitratie.
Un alt consilier, Vasile Avramiuc a atras atentia ca situatia din legislativul pascanean seamana tot mai mult cu cea de la nivel national . El a cerut opozitiei sa nu mai speculeze problemele de RAGCL si sa se implice alaturi de consilierii PSD pentru a fi gasite solutii.
Subiectul a fost inchis deocamdata cu recomandarea ca RAGCL sa incaseze mai mult de la populatie pentru a putea sa isia chite facturile la gaz. Directorul regiei spune, insa, ca in perioada sarbatorilor de iarna, incasarile vor fi si mai mici ca de obicei. Discutiile vor fi reluate pe 21 decembrie, cand legislativul local se va intruni in sedinta extraordinara pentru majorarea pretului la caldura si la transportul in comun.
Mentionam ca nu s-ar fi ajuns in acesta situatie daca legislativul local, actionarul unic de la RAGCL, ar fi decis ca regia sa intre in insolventa, situatie in care ar fi beneficiat de un program de reorganizare a activitatii si de protectie fata de creditori, conturile ar fi fost deblocate iar furnizarea utilitatilor nu putea fi intrerupta. Problema a fost pusa in discutie inca din vara acestui an, la propunerea consilierului PMP Sorin Olariu, dar nici PSD si nici PNL nu au vrut sa isi asume o astfel de responsabilitate.
In momentul de fata, soarta regiei depinde de bugetul de stat pentru anul 2019. Daca Primaria va primi din cote defalcate aceleasi sume ca in acest an , mai putin cu cca 4 milioane de lei decat ar fi trebuit a incaseze, municipalitatea nu va avea bani suficienti nici pentru acoperirea cheltuielilor curente si a investitiilor in derulare, cu atat mai putin pentru a subventiona activitatea de termoficare.