Firmele care angajează anumite categorii de persoane, cum ar fi absolvenții de liceu, tinerii cu risc de marginalizare socială sau cei aflați aproape de pensionare, pot primi bani de la stat sau se pot bucura de scutiri de impozit, conform legislației în vigoare. În acest fel, autoritățile încurajează, practic, crearea de noi locuri de muncă, precum și păstrarea lor pe perioade mai lungi. Deoarece unele sume au fost majorate recent de Guvern, am zis să vă prezentăm situația actualizată.
Firmele pot cere ajutoare financiare de la stat, în măsura în care angajează șomeri și absolvenți ai instituțiilor de învățământ, potrivit Legii nr. 76/2002. Astfel, cu aceste subvenții autoritățile urmăresc crearea de noi locuri de muncă și scăderea șomajului.
Pentru lucrările temporare
Cheltuielile cu forța de muncă pentru realizarea unor programe de angajare temporară a șomerilor pentru activități de interes pentru comunitățile locale pot fi subvenționate de stat, sub forma unui ajutor de minimis, conform actului normativ.
Mai exact, se acordă o subvenție lunară pentru fiecare șomer angajat cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată de cel mult 12 luni. Suma aferentă fiecărei persoane este de 350 de lei pentru perioada 1 aprilie – 31 octombrie a anului și de 500 de lei (plus contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori) pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie a anului.
Pentru șomerii care au peste 45 de ani și persoanele cu handicap
O sumă lunară de 2.250 de lei (față de 900 de lei, înainte de 9 iulie 2018) pentru fiecare șomer angajat pe perioadă nedeterminată (timp de cel puțin 18 luni) se acordă pentru persoanele care sunt în vârstă de peste 45 de ani, prevede legea.
Totodată, regula este valabilă și la angajarea șomerilor părinți unici susținători de familie, șomerilor de lungă durată sau tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani care n-au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. De asemenea, tot 2.250 de lei (față de 900 de lei până zilele trecute) de persoană se acordă și pentru persoanele cu handicap încadrate în muncă.