Atunci cand statul pune biruri mari, romanul se descurca. Multi sunt gata sa si divorteze, doar ca sa nu achite taxa de mediu pentru o masina la mana a doua. Sute de oameni au aflat ca atunci cand esti in proces de partaj, scapi de aceasta impunere.
Protejati sunt si cei cei care primesc automobilul drept mostenire. In aceste conditii, toata lumea se inghesuie la notar.
In piata de masini, de pe urma legii partajului, au de castigat si vanzatorii si cumparatorii.
Vanzatorii nu comit nicio ilegalitate. Ordonanta de Urgenta prinvind taxa de mediu are mai multe exceptii:
Art. 8. – Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:
e) dobandite prin mostenire, in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii.
f) dobandite prin partaj
In doar doua ore, la Serviciul de Inmatriculari din Bistrita, aproape 40 de soferi au venit sa isi depuna actele pentru legea partajului. Iar numarul lor este in continua crestere, dovada ca la Registrul Auto, programarile sunt blocate si se mai primesc dosare abia peste zece zile.
De exemplu, un barbat recunoaste ca nu divorteaza de sotie, insa a decis sa treaca pe numele ei noua masina. Familia scapa astfel de taxa de 1.500 de euro: „Nu divortez, dar daca e nevoie, si divortam, numai masina sa avem.”
Langa, il gasim pe un tanar care tot in familie se descurca: „Fac cu mama mea. Am aflat de la prieteni.”
In acest context si notarii au marit taxele pentru aceste documente. De la 80 de lei la peste 400 de lei.
Continuare pe Stirile Pro TV