Creştinii ortodocşi sunt, în această perioadă, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, considerat a fi, în unii ani, la fel de greu sau mai greu decât Postul Paştelui. „Ziarul de Iaşi” vă propune un exerciţiu de demistificare. Pornim de la ideea susţinută de mulţi preoţi şi credincioşi: aceea că postind toate posturile mari din an omul duce cel mai sănătos trai, fiindcă organismul nu doar că trece printr-o cură de detoxifere constantă, ci metabolismul se reglează şi se evită luarea în exces în greutate.
Am luat legătura cu dr. Adina Rusu (FOTO), nutriţionist-dietetician, cu ajutorul căreia încercăm să demitizăm o parte dintre aceste idei: este postul periodic cea mai bună variantă pentru a duce un stil de viaţă sănătos? Ce poate fi preluat cu succes în alimentaţia de zi cu zi din obiceiurile existente de mii de ani în cărţile sfinte?
Postul poate fi o resetare sau o curăţare a organismului
Dr. Adina Rusu admite că există o relevanţă şi o ciclicitate în introducerea postului în dieta persoanelor, care poate duce la o „resetare” a organismului. Dar avertizează asupra faptului că acum, prin toate preparatele existente pe piaţă care sunt „de post”, dar sunt o replică a diferitelor produse de carne sau lapte, aportul de calorii şi de grăsimi nesănătoase în organism este atât de mare încât se pot produce dezechilibre pe termen lung.
„Din cele mai vechi timpuri, postul a fost considerat nu doar o etapă de curăţare spirituală, ci şi o adevărată detoxifiere a organismului. Astfel, «sacrificiul» făcut prin eliminarea alimentelor de origine animală din meniu şi prin înlocuirea fastului şi al abundenţei alimentare cu simplitate şi preparate «curate», prin ingredientele conţinute, ar putea constitui, împreună cu efectele pe care activitatea religioasă le poate induce asupra psihicului, o adevărată «resetare» a organismului”, a explicat dr. Adina Rusu.