Utilajele de deszăpezire vor putea fi urmărite on-line. Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) a lansat ieri sistemul GPS montat pe utilaje. „Sistemul funcţionează cu un abonament de telefonie mobilă. Putem cunoaşte în orice moment unde se află fiecare din cele 40 de utilaje de deszăpezire, dacă acţionează sau dacă s-au oprit. Iar cel mai important este că şi publicul poate vedea dacă şi unde se lucrează“, a declarat directorul DJADP, Daniel Minciună.
Sistemul poate fi accesat printr-un link „Sistem GPS – utilaje de deszăpezire pe drumurile judeţene“ afişat pe prima pagină a site-ului Consiliului Judeţean, www.icc.ro. Pe harta care se deschide prin accesarea link-ului, utilajele sunt codificate prin culori. Dacă utilajul se deplasează, el apare marcat cu verde. Galbenul indică un utilaj aflat în staţionare pe traseu, iar culoarea roşie, un utilaj care nu a fost pornit.
„Pe de o parte, câştigă toţi ieşenii pentru că au o bază de date rapid şi uşor de interogat. Pe de altă parte, câştigă judeţul, prin CJ şi DJADP, pentru că această bază de date ne spune cu exactitate când a intervenit utilajul, pe ce traseu şi cu ce timpi, astfel încât toate acele raportări care se făceau din pix nu vor mai exista. Cât se munceşte, atât se plăteşte. Toate resursele de intervenţie sunt transparente“, a precizat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.
Sistemul a fost achiziţionat de la SC Isys Professional SRL Bucureşti, valoarea contractului ridicându-se la aproximativ 75.000 lei, fără TVA. Valoarea contractului acoperă toată perioada de patru ani a contractului de deszăpezire. Sistemul GPS nu prezintă însă informaţii referitoare la starea drumului, respectiv dacă este înzăpezit sau circulabil.
Astfel, în situaţia în care un drum este blocat, dar încă nu a intrat niciun utilaj pe el, şoferii pot avea impresia că traseul este circulabil. „Nu ne permitem deocamdată un astfel de sistem. Pentru şoferi, cel mai sigur este să sune la DJADP pentru a afla informaţii referitoare la starea drumului. Aici apare şi problema raportărilor, mulţi primari cerând intervenţii ale utilajelor, spunând că drumul este complet blocat, deşi nu este aşa, doar ca să fie siguri că le vine cineva şi pe uliţele din sat“, a spus Adomniţei.