7.2 C
Paşcani
luni, decembrie 16, 2024

Datoriile societăților, publice pe site-ul Primăriei, la secret în anumite situații

Administrația locală din Pașcani a publicat o nouă listă cu societățile comerciale care au cele mai mari datorii la bugetul local. Documentul este pe site-ul instituției și cuprinde 34 de societăți comerciale, o bună parte din ele care nu mai au activitate sau în procedura de faliment.

Cele mai mari datorii sunt înregistrate de Retrom SA Pașcani și fosta fabrică de perdele Siretul SA, de peste 650.000 lei. Tot în capul listei de află Construcții Feroviare Moldova cu peste 420.000 lei, SCUDAS SA cu peste 300.000 lei și AMED GROUP cu peste 260.000 lei.

În sumele respective sunt incluse și penalitățile de întârziere, uneori sumele datorate fiind mai mici. Datele publicate de Serviciul de Finanțe Publice Locale Pașcani nu au reprezentat un secret fiscal iar pe lângă cele 34 de societăți mai sunt și altele care înregistrează datorii neachitate la bugetul local.

BIT TV a trimis o cerere de informații publice pentru a afla dacă societatea care deține magazinul din fața Gării, pe domeniul public fără contract, plătește sau nu chirie și dacă are datorii.

În răspunsul primit din partea administrației se arată că astfel de date sunt protejate de lege și reprezintă un secret fiscal și că ele nu pot fi făcute publice. Răspunsul transmis către BIT TV este total diferit față de situația în care au fost făcute publice datele societăților și datoriilor înregistrate pe site-ul Primăriei. Subiectul a fost pus în discuție în cadrul ședinței Consiliului Local din 31 ianuarie a.c., de către jurnaliștii de la BIT TV.

Primarul nu a avut nici o explicație și a spus că va căuta un răspuns.

BIT TV a solicitat lămăriri și în cadrul conferinței săptămânale de presă, în contextul în care patronul societății este rudă cu edilul. Primarul, la vremea respectivă, a refuzat să clarifice această situație.

Menționăm că în conformitate cu prevederile legale domeniul public nu poate fi folosit pe termen îndelungat decât pe baza unor contracte de închiriere sau concesiune în urma unor licitații. La Pașcani, au fost depistate mai multe societăți care ocupă abuziv domeniul public fără contracte și fără plată, iar în cazul magazinului din fața Gării, patronul achită chiria în baza unui contract expirat, banii fiind transmiși direct în contul Primăriei.

Reprezentanții Primăriei nu au știut să spună dacă sumele plătite sunt înregistrate la Finanțe că fiind contravaloarea chiriei pentru deținerea terenului fără contract și nici dacă au fost calculate penalități de întârziere, dacă aceste sume nu au fost înregistrate că fiind plățile chiriilor.

Pe lista agenților economici fără contract se află și una dintre societățile primarului, iar până acum nu au fost luate același măsuri de evacurare și dărâmare a construcțiilor ilegale, așa cum s-a întâmplat în piață, de exemplu, cu comercianții care au rămas fără contract.

Recomandări