-2 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

De-acum, și primăriile pot angaja lucrători cu ziua

Începând de azi, autoritățile locale pot fi, alături de firme, persoane fizice autorizate ori întreprinderi familiale, beneficiare ale muncii lucrătorilor sezonieri. Măsura se găsește într-o lege apărută vineri în Monitorul Oficial.

Legea 242/2020, ale cărei prevederi se aplică deja, stabilește că autoritățile administrației publice locale, adică primăriile și consiliile locale, pot angaja zilieri, care să desfășoare activități necalificate cu caracter ocazional.

Anterior, așa cum stabilea Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, de munca lucrătorilor cu ziua puteau beneficia doar firmele, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale sau familiale.

Această măsura a fost propusă, așa cum apare în motivarea ce a însoțit actul normativ în faza de proiect, deoarece primăriile și consiliile locale “care dețin terenuri agricole și/sau forestiere pe care trebuie desfășurate activități cu caracter ocazional, cum sunt curățirea pășunilor, lucrări de împădurire, plantare puieți forestieri, lucrări de defrișare, igienizare și curățire în păduri” nu puteau angaja zilieri.

Apoi, se pune problema clădirilor publice sau diverselor construcții edilitare (poduri, podețe, canalizare etc.), ce trebuie întreținute periodic. În aceste cazuri, de multe ori, din cauza unui număr limitat de angajați la autoritățile locale, lucrările de curățare ori întreținere nu erau efectuate.

După cum stabilește Legea 52/2011, lucrătorii cu ziua pot activa în mai multe domenii, printre care și agricultură, vânătoare și servicii anexe; silvicultură; pescuit și acvacultură; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; restaurante; baruri și alte activități de servire a băuturilor, dar și hoteluri ori alte facilități de cazare.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Recomandări