6.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

De câte ori putem purta masca FFP2 sau N95, fără a ne pune sănătatea în pericol

Masca de protecţie a devenit indispensabilă în timpul pandemiei de COVID-19, iar din dorinţa de a fi cât mai protejaţi sau urmând recomandările autorităţilor locale, mulţi s-au orientat către măştile cu mai multe straturi (KN95, FFP2, N95), în detrimentul celor medicale simple. Iată de câte ori pot fi purtate acestea, fără a ne pune în pericol sănătatea.

Potrivit AP News, măştile de protecţie N95s şi KN95s pot fi purtate de mai multe ori, în funcţie de contextul în care au fost folosite. La fel ca cele FFP2, acestea au câte 4 straturi, sunt eficiente împotriva bacteriilor şi particulelor de praf şi au o capacitate de filtrare de cel puţin 94%. Începând cu data de 8 ianuarie 2022, purtarea măștii medicale sau FFP2 a devenit obligatorie în toate spațiile închise sau deschise din România.

Reprezentanţii Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) le recomandă angajaţilor din sistemul medical să poarte aceeaşi mască tip N95 de cel mult cinci ori. Totuşi, experţii atrag atenţia că acest număr poate varia în funcţie de gradul de expunere la SARS-CoV-2 şi de modul în care masca este folosită. De exemplu, a purta masca de protecţie pentru a merge la magazinul din colţ diferă de situaţia în care o folosim la locul de muncă, timp de opt ore. Astfel, intervalul de timp e mai important decât numărul propriu-zis de utilizări, subliniază Richard Flagan, care studiază măştile şi aerosolii la Institutul de Tehnologie din California.

În câte zile scade eficienţa măştii N95

În general, specialiştii ne sfătuiesc să nu păstrăm aceeaşi mască N95 pentru mai mult de două, trei zile. La fiecare respiraţie, în mască se acumulează particule, explică Richard Flagan. Iar acest lucru ne poate crea dificultăţi de respiraţie dacă nu înlocuim regulat masca. În plus, „diminuează eficienţa” măştii, iar strânsoarea elasticului se poate slăbi, lăsând spaţii libere pe unde poate pătrunde coronavirusul şi nu numai. Dacă facem sport, materialul se murdăreşte mult mai uşor, umiditatea din interiorul măştii crescând semnificativ. Măştile de protecţie N95 nu pot fi spălate, iar atunci când nu mai avem nevoie de ele trebuie aruncate cu grijă.

sursa observator

Recomandări