-2 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

De ce aleg tinerii romani sa plece la studii in strainatate. Sunt ademeniti de specializari pe care nu le gasesc la noi, dar costurile ridicate pot duce la abandon

Anual, numarul tinerilor care aleg sa plece la studii in strainatate este in continua crestere. Tot mai multi elevi aleg cursurile unor scoli superioare de peste granita in detrimentul celor din tara. Motivele tin atat de specializarile puse la dispozitie de universitatile din afara, cat si de oportunitatile oferite dupa absolvirea studiilor.

Am stat de vorba cu cativa studenti care au ales sa isi continue studiile in afara tarii si am aflat ce trebuie sa ai in vedere atunci cand iei o astfel de decizie.

Maria Pirscoveanu este studenta la Hotelschool The Hague, in Olanda. Studiaza la un profil de management hotelier care dureaza 4 ani. Mai are un an de studiu pe care il va face online, din cauza pandemiei. „Am ales sa merg acolo pentru ca facultatea e in primele 5 din lume in industria ospitalitatii. La noi nu se gaseste domeniul asta la nivel ridicat si mi-am dorit oricum sa plec din tara facand neaparat domeniul hotelier. Am avut si o prietena care a terminat exact aceeasi facultate, deci stiam multe despre ea”, spune studenta.

Radu Pavel va incepe din toamna cursurile la o facultate din Olanda. A ales sa plece la studii in strainatate pentru ca acestea ii ofereau o oportunitate majora. „Decizia mea de a merge la facultate in strainatate a fost una subiectiva pentru ca am vrut sa fac drept pe jurisdictie internationala, nu doar pe a Romaniei, ca sa pot sa profesez in toata lumea. Nici nu pot sa spun ca am fost multumit de calitatea sistemului de invatamant din Romania si am vrut mai mult. Asa ca m-am interesat si am ajuns la concluzia ca e altceva acolo”.

Ana-Maria Petcu, consilier educational la Universalia, sunstine ca, pe langa cele doua motive care tin de calitatea sistemului de invatamant si specializarile pe care le ofera universitatile din afara se mai adauga si opotunitatile pe care le au studentii dupa absolvire. „Multi elevi pleaca cu gandul de a ramane cel putin cativa ani acolo si de a intra pe o piata a muncii mai competitiva. Vorbim de aceasta generatie Z care beneficiaza de o cu totul alta deschidere. Generatia care vrea sa profite din plin de aceasta deschidere, de avantaje materiale, de calitatea invatamantului dar si de oportunitatile de cercetare”.

Dificultatile sunt pe masura

citeste continuarea pe ziare.com

Recomandări