Cel mai căutat și consumat desert al momentului- pepenele- poate însă să fie pe cât de delicios, pe atât de periculos. Este obligatoriu să-l spălăm înainte de a-l tăia, spun medicii. Altfel de pe coajă putem înghiţi microbi şi bacterii extrem de periculoase.
Vânzător: ”Să vă arăt cum îl mânânc eu. Uite aşa. L-am luat, l-am tăiat şi mânânc interiorul de aici, aşa se mânâncă ăsta. Ce trebuie să-i mai fac, să-l spăl înăuntru?” Aşa mănâncă pepenii nu doar vânzătorii, ci şi cei mai mulţi clienţi.
Coaja pepenelui poate fi contaminată cu bacterii și microbi
Medicii spun însă că obiceiul de a mânca pepenii nespălaţi e foarte periculos. Pe coajă se pot ascunde bacterii sau microbi, precum e coli, rotavirus sau hepatita A, care pot ajunge pe fruct în momentul tăierii.
Carmen Dorobăț, medic infecționist: ”Pot determina infecţii digestive, care pot să ne deranjeze uşor sau pot să ducă la afecţiuni grave cu diaree, cu vărsături şi cu sindrom de deshidratare”.
Diana Cimpoeșu, şef UPU „Sf. Spiridon Iași”: ”Spălarea pe mâini e importantă, spălarea fructelor și legumelor, îndepărtarea pământului sau a oricăror microorganisme care pot contamina aceste fructe la suprafață”.
Pepenii, la fel ca toate celelalte fructe și legume, trebuie spălați înainte de a fi băgați la frigider
Clara Mihociu, reporter Observator: ”Toate fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate sau puse în frigider şi nu fac excepţie de la această regulă nici pepenii, indiferent că sunt galbeni sau verzi. Dacă nu avem un detergent special pentru fructe şi legume, putem să folosim doar apă şi un burete. Trebuie spălat foarte bine, timp de câteva zeci de secunde, pentru a ne asigura că am scos de pe coaja pepenelui toate impurităţile. Abia mai apoi putem să îl tăiem pentru a-l consuma sau pentru a-l adăuga la frigider”.
Specialiştii ne mai recomandă să punem fructele şi legumele separat în frigider, fără să atingă alte alimente.