Lipsa vitaminei D creşte riscul de infecţie, inclusiv cu SARS-COV-2. O arată studiile făcute la nivel mondial.
Astfel, pentru a-i proteja pe oameni, în mai multe ţări europene, specialiştii au cerut suplimentarea alimentelor de bază cu vitamina D. În România, statul o oferă gratuit doar copiilor. Anul trecut, ministerul sănătăţii a început chiar un program de evaluare, inclusiv în rândul adulţilor cu probleme, însă din cauza pandemiei, numărul celor care au mers să îşi facă analize, a fost foarte scăzut. Rezultatele sunt însă îngrijorătoare.
Vitamina D stimulează absorbția calciului şi îl stabilizează în oase şi muşchi.
Principalul furnizor de vitamina D este soarele, iar în lipsa lui, specialiştii recomandă suplimentarea din luna septembrie până în martie. Şi asta pentru că vitamina D este extrem de importantă pentru organism. În lipsa ei, suntem mult mai predispuşi la infecţii, inclusiv la infecția cu SARS-COV-2. De altfel, un studiu realizat recent în Spania, pe 216 pacienţi, arată că 82% dintre ei aveau carențe de vitamina D.
Din această cauză, specialiştii din Marea Britanie şi Franţa au cerut suplimentarea cu vitamina D a alimentelor de bază.