1.8 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

De ce medicii de familie nu fac liste cu cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID? Cum va ajunge vaccinul la populația generală

Cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID și nu sunt în grupele prioritare sau de risc se vor înscrie online pe o platformă specială, o vor putea face telefonic sau prin intermediul medicului de familie. Vaccinarea nu va avea însă loc la cabinetele medicilor de familie, ci în centre special create. Vor fi în jur de 850-900 de astfel de centre în toată țara, dar lor li se vor alătura și caravane mobile, a declarat, joi seara, la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Vaccinarea populației generale, adică oamenii care nu sunt în grupele prioritare sau de risc, ar putea începe de la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, iar autoritățile ar dori ca până la jumătatea anului viitor să se încheie deja acest proces și să se apropie de procentele imunizării de grup: 60-70 la sută din populație. Am putea vorbi atunci de sfârșitul epidemiei de coronavirus în România, spune dr. Valeriu Gheorghiță.

Persoanele care se vor vaccina vor primi o adeverință și va exista o evidență foarte clară a lor. Înainte de vaccinare, ele vor trece printr-un triaj epidemiologic și un examen clinic.

Unde sunt disponibile informații despre vaccin

În momentul de față, pentru autorități este mai importantă campania de comunicare și informare. Săptămâna trecută a fost o întâlnire cu toate asociațiile și organizațiile medicilor de familie pentru a le prezenta strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România și pentru a crea un plan de comunicare și informare a populației generale. „Ne dorim să existe această informare a populației cât se poate de clară și de coerentă și de transparentă”, spune Valeriu Gheorghiță.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări