Toată lumea a auzit de cei 40 de Mucenici din Sebastia, dar ce semnifică mai exact sărbătoarea cu prilejul căreia gospodinele coc colăcei sub formă de opt?
Ziua de 9 martie marchează sacrificiul pentru credinţa creştină făcut de soldaţii romani din Legiunea a XII-a, Fulminata, în anul 320. Cunoscuţi sub numele de 40 mucenici, ei au fost ucişi la marginea oraşului Sevastia (actualmente Sivas, din Turcia), pentru că nu au vrut să renunţe la convingerile lor religioase.
Aşadar, una din explicaţiile pentru copturile rituale care se dau de pomană în această zi este comemorarea sfinţilor a căror credinţă a fost mai mare decât teama de moarte.
“Numiţi şi «zimţişori» (de exemplu în Giurgioana – Bacău sau Pustiana – Vaslui), un fonetism format de la «sfinţişori», colacii în formă de opt trimit, de fapt, la o reprezentare umană. O altă explicaţie pentru numărul ritual de 40 (care se regăseşte în multe alte segmente ale culturii tradiţionale) apare într-o relatare din Arhiva de Folclor a Moldovei şi Bucovinei, culeasă în localitatea botoşăneană Conceşti: «fimeile fac sfinţişori în formî di opt, mieruiţi şi daţi prin nucă, şi-i dau de pomană. Câti unu pentru fiecari din cele patruzăci di zâli câti au rămas pânî la Sfântu Gheorghe».
Această sărbătoare este legată de ziua de Mucenici, pentru că se spune aşa: «Sfântu’ Gheorghe, mare sfânt, /Scoate iarba pe pământ» (Botoşana – Suceava). Ca iarba şi cerealele să crească e nevoie însă de căldură, ceea ce se întâmplă cu ajutorul mucenicilor: «zâci lumea cî 20 di sfinţi trag în pământ frigul şi 20 di sfinţi scot afarî căldura» (Frătăuţii Vechi – Suceava)”, a precizat dr. Adina Hulubaş, cercetător în cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi.