În perioada verii, oscilațiile între temperaturile caniculare de afară și temperaturile scăzute din încăperile ventilate pot avea efecte negative asupra organismului nostru.
Conf.dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, subliniază că expunerea la diferențe mari de temperatură poate duce la diverse probleme de sănătate și chiar îmbolnăviri.
De exemplu, dacă afară sunt 40 de grade și organismul stă într-o încăpere în care există AC cu o temperature sub 20 de grade C, bineînțeles că această diferență mare de temperatură de 20 de grade C poate produce efecte asupra organismului și, bineînțeles, îmbolnăviri. Cele mai frecvente fiind în zona respiratorie, în sfera ORL.
„Este de preferat ca temperatura optimă să fie de 22 de grade C, mai ales când folosim AC sau sisteme de climatizare, inclusiv în mașină. Temperatura optimă de funcționare a organismului și recomandată este între 21 și 22 de grade C. Orice este sub sau peste poate să creeze dificultăți ulterior în adaptarea corpului la temperaturile extreme”, a declarat dr. Lucian EVA.
Medicul spune că expunerea la temperaturi joase sau diferențele mari de temperaturi între mediul intern și extern afectează buna funcționare a creierului, putând apărea tulburări de vascularizație prin vasodilatație sau vasoconstricție a vaselor cerebrale, ceea ce poate duce la tulburări, amețeli, vertij sau, în cazuri mai grave, la dureri de cap foarte mari, grețuri și vărsături sau chiar deces, dacă lucrurile nu se stopează. Totodată, acesta susține că lipsa hidratării poate duce, prin pierderile excesive prin transpirație, la tulburări hidroelectrolitice care nu afectează doar funcționarea creierului, pentru că pot apărea sindroame confuzionale, pe lângă stările de amețeli, tulburări de vedere și pot duce inclusiv la tulburări cardiace și ritm respirator.