În România, schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile Martie, când se trece la ora de vară, și octombrie, când trecem la ora de iarnă. În ambele cazuri, ora se schimbă doar într-o zi de weekend.
Ultima sâmbătă din luna octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. România trece la ora de iarnă 2024 în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie 2024.
De ce se schimbă ora numai în weekend
Schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. Pot exista cazuri în care anumite persoane să se adapteze cu dificultate la noul orar de somn, astfel că, odată schimbată ora într-o zi de weekend se pot minimiza eventualele efecte negative asupra organismului. Schimbarea orei într-o zi de weekend, o zi în care majoritatea oamenilor nu sunt la serviciu ori într-un program fix de lucru, poate permite o adaptare mai lină, firească a noului program.
Cum poate fi afectat organismul de schimbarea orei
Chiar dacă, la o primă vedere, nu pare a fi un obicei care să aibă repercusiuni majore asupra sănătății organismului, de fapt, această schimbare poate produce efecte negative fizice și psihice în rândul multor persoane. Calitatea somnului poate fi afectată, în special în rândul copiilor și vârstnicilor, și pot interveni stări de oboseală cronică.