Cei mai mulți dintre adulți nu sunt vaccinați deloc sau au fost imunizați cu o singură doză de vaccin antirujeolă, atrag atenția medicii. Mai precis, românii au început să fie imunizați împotriva acestei boli în 1978, dar s-a dovedit că o singură doză nu ține rujeola la distanță, drept urmare, a doua doză a fost introdusă în schemă la finalul anilor ’90.
Rujeola ar putea fi făcută mai degrabă de adulți, decât de copii. Asta pentru că foarte mulți adulți nu sunt vaccinați deloc sau au făcut o singură doză, a explicat pentru „Adevărul” doctorul Cătălin Apostolescu, managerul Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
„Să vă spun o poveste: vaccinarea antirujeolică a început în 1978 în România, deci toate persoanele născute după 1977, ținând cont că vaccinarea se face la 9-12 luni, au fost vaccinate cu o singură doză, pentru că la acel moment se considera că o doză este suficientă. După introducerea vaccinului, incidența cazurilor de rujeolă a scăzut fantastic. În 2001-2002 ne-am trezit din nou cu un val de rujeolă, de data asta în rândul persoanelor de 20 și ceva de ani, care fuseseră vaccinate. Atunci am realizat că o singură doză nu este suficientă și s-a luat hotărârea să se facă și o doză de rapel”, a explicat dr. Cătălin Apostolescu.